Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, evcil hayvanlarda meydana gelen kanser hastalıklarıyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

Başkan Yıldız, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

İNSANLARDA OLDUĞU GİBİ EVCİL HAYVANLARDA DA VAR
"Yaşamış olduğumuz koronavirüs pandemisinin yanında bazıları için kanserden bahsetmek hiç de hoş gelmeyebilir. Gerçekler maalesef kanser evcil hayvanlarda aynı insanlarda olduğu gibi vardır. Can dostlarımızı çok seviyoruz .Onlara bir şey olmasını istemiyoruz. Onlar bizim yerine göre, yalnızlığımızı paylaştığımız, yerine göre en yakın arkadaşımızdır. Bizi psikolojik olarak olumlu yönde motive ederler. Yalnızlığımızı giderirler. En önemlisi de bizleri arkadan vurmazlar. Kliniğimize son günlerde maalesef evcil hayvanlarda kanser vakalarına rastlama sıklığı arttı. Adının açıklamasını istemeyen bir hasta sahibinin sivas kangal ırkı erkek köpeğinde anal kese kanseri oluştu. Yapmış olduğumuz cerrahi operasyonla başarılı bir şekilde kitleyi uzaklaştırdık. Operasyondan sonra tekrarlamaması için kanserle ilgili tedaviye başladık.o

İLERİKİ YAŞLARDA GÖRÜLME İHTİMALİ DAHA YÜKSEK
Oluşma nedeni aynı insanlarda olduğu gibi, hayvanlarımız yaşadığımız gerek çevreden gerekse beslenme ya da evcil hayvanlarımızın çevresinde kapalı alanlarda sigara içmek v.b. birçok sebep saymak mümkündür. Vakalarını evcil hayvanların ileriki yaşlarda görülme ihtimali daha yüksektir.Araştırmalar gösteriyor ki , köpeklerde iyi huylu kanser her dört köpekten birinde görülebilmektedir. On yaşından sonra ise nerdeyse köpeklerin yarısında kanser vakaları görülmektedir. Kedilerde elimizdeki bilimsel veriler köpeklere göre daha azdır. Kedilerdeki bazı kanser vakaları köpeklere göre daha çok görülür .Örneğin lenfoma gibi.

KANSER VAKALARI NASIL ANLAŞILIR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Karın şişmesi

-Ağız, burun veya diğer vücut açıklıklarından kanama

-Nefes almada güçlük

-Yemek yemede güçlük

-Topaklar, yumrular veya renksiz cilt

-İyileşmeyen yaralar

-Kalıcı ishal veya kusma

-Kiloda ani değişiklikler

-Açıklanamayan şişlik, ısı, ağrı veya topallık

-Görünür kitle / tümör

Erken teşhis, teşhis ve tedavideki gelişmeler sayesinde, günümüzde evcil hayvanların neoplazi ve kanser için başarılı bir şekilde tedavi edilme şansı eskisinden daha yüksektir.Evcil hayvanlarda kısırlaştırma gerek meme tümörleri gerekse rahim içi piyometra (rahim içi iltihap)v.b. birçok hastalığı engeller.Evcil hayvanlardaki kanser vakalarına rastladığınızda ya da şüphelendiğinizde en yakın serbest veteriner hekiminden yardım alabilirsiniz.Tüm halkımıza sağlıklı günler dileriz."