// Özel haber Nurettin Eryılmaz //

Beni kurtarın !

Adapazarı’nda yaşayan 49 yaşında 4 çocuk annesi 2017 yılında peş peşe iki sefer fıtık ameliyatı oldu. Sakat kalarak yatağa bağlı kalan Hayat Kökmen yaşadığı kabusu gözyaşları içinde şöyle anlattı; ''Çok ağrım oluyordu her gece hastanelerin acilindeydim özel bir hastanede bir tehlikesi yok denilerek fıtık ameliyatı oldum, doktorum 15 gün acı çekersin sonra yürürsün normal hayatına dönersin dedi aksine 3 yıl oldu yatağa bağlıyım yürüyemiyorum. Doktoruma soruyorum neden böyle oldu diye, doktor benlik bir şey yok nörolojiye gitmen gerekiyor diyor. Bizde nöroloji doktoruna gittik baktılar ameliyat hatası olduğunu söylediler, kas tedavisi görmen gerekir dediler. Kullandığım kas hapı da kas erimesi yapıyormuş. Ameliyat eden doktorda hiç kemik taraması yapmadan kemiğimi taradı hasta kemiğimi kazımış bu hasta kemiğide herhalde beni bu hale soktu. Tam olarak neden yürüyemiyorum bilmiyorum hiçbir doktor bana bir şey söylemiyor. O zamanlar çocuğumun sigortası ile acile gitmiştik çok acı çekiyordum acilen beni ameliyat ettiler. Şimdi hangi hastaneye gitsem seni ameliyat eden doktoruna git diyorlar.

Birisi fıtığın ameliyat olduğu yerde pis kan var kimdde vida takılman gerekir diyor. Tüm doktorlar seni ameliyat eden doktoruna git diyorlar. Ben hastaneye yürüyerek gittim ama hastaneden sakat çıktım doktora soruyorum ben yürüyerek geldim neden böyle oldu diye soruyorum birinci ameliyat kaslarım patlak verdide ikinci ameliyat mı? Patlak verdi 15 günden sonra yürüyemedim. 15 gün acı çekersin dedi aksine bir yıl acillerde ağrı ile boğuştum ağrılarımı dindirmek için uyuşturucu veriler. Birinci ameliyat oldu sonra kemik arasına pis kan doldu diye ikici ameliyatı yaptı. Hâlbuki, daha önce orda pis kan yoktu bu ameliyat hatasıdır. Ben şeker hastası olduğumu söyledim kemik taraması yaptırmadan kalkıp hasta kemiği kazıyorsun. Ben şimdi 3 yıldır evde yatalak şekilde yaşıyorum.

İzmit'te hastane varmış yürümeyen kişileri dahi tedavi ederek yürütüyorlarmış ama buda maddiyatta dayanıyor sigortam yok durumumda yok oğlumda cezaevinde eşimden 24 yıl önce ayrılmıştım şiddetli geçimsizlik ve şiddet nedeniyle ayrıldığım eşim 12 yıl öncede akciğer kanserinden öldü. 4 çocuğum var en büyük çocuğum askerde kan kanserinden öldü. Şimdi 3 çocuğumla ortada kaldım bir oğlum ceza evinde bir kızım evli diğer kızımda eve uğramıyor arkadaşlarında kalıyor. Gözyaşım dinmiyor beni tedavi ettirsinler sağlığıma kavuşayım çocuklarımın başında durayım. O hastaneye dava açmak istiyorum ama maddiyattan dolayı dava açamıyorum gidecek mecalim yok yürüyemiyorum maddiyatım olsaydı zaten şimdi tedavi olur yürüyor olurdum. Ben ayları hareket ettirmiyorum beş ay boyunca çocuklarımın yardımı ile yaptığımız fiziksel çalışmalarla biraz olsun ayaklarımı hareket ettirebiliyorum.”

Kızın gözyaşları

Gözyaşları içinde annesinin durumunu anlatan Kızı Melike “ Özel hastane 1700 TL fıtık ameliyatı için para istemişti bizde hastanelerde sakatlık falan oluyor haberlerde izliyorduk özelikle doktora sorduk böyle bir riski var mı? Diye doktorda hiçbir riski yok dedi. Bizde güvendik onun için ameliyatı özel'de yaptıralım istedik 2 ameliyatında sinir sıkışması ameliyatı oldu onun içinde bir tanığımız 1000 TL vererek yaptırmıştık. Ama ağırları geçmedi doktor benim yapacak bir şeyim yok dedi başka doktorlara yönlendirdi ama annem yürüyemiyor 3 yıldır ben bakıyorum ” diye konuştu.

Kadın başkanın destek sözü

Fıtık ameliyatı sonrası yatağa bağımlı kalan kadını evinde ziyaret eden Aile İçi İletişim ve Toplumsal Sorunlar Sakarya Şube Başkanı Emriye Köse bir süre görüşerek yaşadığı ameliyat sürecini gözyaşları içinde anlatı maddi durumu da olmayan kadına sağlık konusunda tedavisinin sağlanabilmesi için gerekli girişimleri yapacağını hastaneye dava açabilmek içinde hukuki süreç için avukat desteği için gerekli çalışmayı yapacağını söyledi.