Fırsat buldukça ormanlara mantar toplamaya çıkan kahvehane esnafı Musa Yıldız ve Koru mahallesinden Erkan Karataş, topladıkları kanlıca mantarı ile dostlarına ziyafet çektiler.

Genellikle sonbaharda yağmurların ardından çam ve köknar ormanlarında ve orman çevresinde çıkan kanlıca mantarı bazen uygun koşullarda yaz ortasında da çıktığı oluyor.

Halk arasında “Kanlıca”, “Elicek” ve “Ebişek” veya bazı yörelerde “melki” diye bilinen bu mantarın Latince adı “Lactarius”dur. Turuncu rengi ile dikkat çeken şapkalı mantarlardandır. Kırıldığı ya da kesildiği zaman kesit yüzünden turuncu renkli bir süt akar. Bu mantarı daha önce görmemiş olanlar rengini zehirli olduğunun işareti sayarak yemekten korkarlar.

Genelde tuzlanıp kebabı yapılır ve sanki et yeniyormuş gibi bir his verir. Ancak bu mantar köknar ve çam ağaçlarının Başka yerde yetişmez. Kanlıca mantarı salamura olarak da saklanabilir.
 
Mantarın adı, çokca yendikten sonra idrar renginin kırmızı bir renk almasından gelmektedir. Bunda korkulacak bir yan yoktur./Geyve.com