Havaların ısınmaya başlaması ve nemin artması ile birlikte kenelerin çoğalacağını belirten Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, vatandaşlara uyarıda bulundu.

Mustafa Yıldız kenelere karşı dikkatli olunması belirttiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"CAN ALMAYA BAŞLADI"
"Bahar mevsiminin gelmesiyle beraber artan sıcaklık değerleri ve de nem keneler için bulunmaz bir fırsat ortamı oluşturuyor. Keneler yaşamlarını diğer canlılardan kan emerek sömürerek  sürdürürler. Bu kan emme esnasında yanlarında taşımış oldukları enfeksiyon etkenlerini kan emmiş oldukları canlıya bulaştırırlar. Bu yıl ülkemizde maalesef insanlarda ilk can kaybını verdik. İnşallah bu can kaybı son olur. Gerçi kene ısırmaları ülkemiz ve de dünyada son sürat devam etmektedir.

Kenelerden insanlara ve hayvanlara geçen en çok bilinen hastalıklardan bazılarına örnek verecek olursak, Lyme hastalığı, Babesiosis, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi v.b. sayabiliriz. Bu hastalıklar, gerek hayvanlar için gerekse insanlar için son derece öldürücüdür.   Keneler dünyada ve de ülkemizde kan emme yoluyla 900 çeşit bilinen hastalıklar bulaştırmaktadırlar.

"DÜZENLİ İLAÇLAMA YAPILMALI"
Keneler  insanlarda ve de beslemiş olduğumuz evcil canlılarda ölümle sonuçlanan çok ciddi zararlar vermektedirler. Ülkemiz açısından kenelerin takip ve kontrolleri gerekli özen gösterilip yapılmazsa ciddi ekonomik kayıplara yol açar. Bu da üreticinin fakirleşmesi demektir. Ülkemizde ekonomik açıdan yetiştirilen sığır koyun , keçi v.b. evcil hayvanlar meralara ya da bahçeye otlamaya çıkarılacağı bu günlerde düzenli kenelere ve de diğer parazitlere karşı bit , pire karşı ilaçlama düzenli yapılmalıdır. Ayrıca sinekleri de unutmamak gerekir.

Köpek ve kedilerde de pit ,pire, kene ilaçlamasını düzenli yapmak gerekiyor. Piyasa da çok değişik ilaçlar bulunmaktadır. Bunların kalitesini veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz. Zamanla bazı ilaçlara karşı direnç gelişebiliyor. Bu durumda sevdiğimiz can dostları  korumak için , bit ,pire tasmasını da kombine edebilirsiniz. Bu yolla daha güvenli bir yaz mevsimi geçirirsiniz. Güzel bir yaz mevsimi geçirmeniz dileklerimizle…."