Sakarya Bölgesi Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, hayvanların psikiyatrik bozukluklarını anlattı.

Yıldız, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bugünlerde yaşamış olduğumuz olağan üstü corona pandemisi insanların psikolojisini maalesef olumsuz yönde etkiledi. Ayni çevreyi ve de yaşam alanını paylaştiğimiz can dostlarımızın da bizim gibi psikiyatrik sorunlar yaşayabiliyorlar.

Haberi okurken sizde yada çok yakınlarınızda ortak psikiyatrik sorunları varlığı sizi epeyce şaşırtacaktır. Korkmanıza gerek yok. İnsanların nasıl psikiyatrik sorunlarına tedavi imkanları varsa can dostlarımızın psikiyatrik sorunlarına da tedavi imkanları vardır.

Önemli olan can dostlarımız aynı yaşam alanını paylaşırken diğer konularda olduğu gibi psikiyatrik bozukluklar konusunda da genel kültür düzeyinde bilgi sahibi olmak ; can dostunuzun ihtiyaç durumunda ona daha çok yardım edebilirsiniz.

Can dostunuzun psiklojik ya da psikiyatrik sorunlarını fark ettiğinizde ulaşabiliyorsanız uzman bir veteriner hekim psikiyatri uzmanına ya da en yakın serbest bir veteriner hekim meslektaşımdan destek alabilirsiniz. Can dostlarımızın bu hastalıklarını belli başlıklar altında toplayabiliriz.

Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları
-Anksiyete,
-Korku problemleri,
-Yalnızlık kaygısı sendromu
Obsesif Kompulsif Bozukluklar (Takıntı Davranışları)
-Psikojenik dermatitler (Kedilerde psikojenik tüy dökme)
-Acral kaşıntı-yalama dermatiti
-Dobermanlarda böğür emme
-Kuyruk yeme ,kovalama ve ısırma
Anksiyeteyle İlgili Diğer Bozukluklar
-Kedilerde hiperestezi
-Kedilerde idiopatik sistitis
Psikiyarik Müdahale Gerektirebilen Agresyonlar
-Köpeklerde baskınlık saldırganlığı
-Korku Agresyonu
-Hiperaktivite
-Halüsinasyon

Psikiyatrik belirtileri gördüğünüzde mutlaka veteriner hekiminize tedavi için baş vurunuz. Bilimin ışığında can dostunuza gerekli yardım yapılacaktır. Sizlere ve de can dostlarımıza sağlıklı güzler dilerim."