Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansından yapılan açıklamada, son 24 saatte 1100 vakanın tespit edildiği belirtilerek, söz konusu rakamın "pazartesi günü için şimdiye kadarki en yüksek vaka sayısı" olduğu bilgisi paylaşıldı.

Yeni vakaların 780'den fazlasının başkent Seul ve yakınındaki bölgelerden bildirilirken yetkililer, bugünden itibaren söz konusu bölgelerde daha sıkı sosyal mesafe önlemleri uygulamaya başlıyor.

Buna göre, 18.00'dan itibaren 3 veya daha fazla kişinin toplanması yasaklanacak, gece kulüpleri ve kiliseler kapatılacak, hastane ve huzurevi ziyaretleri yasaklanacak.

Güney Kore'de sadece bu ay 12 bin 100'den fazla vaka kaydedildi. Toplamda 169 bin 146 vakanın görüldüğü ülkede, 2 bin 44 kişi hayatını kaybetti. Vaka sayılarındaki ciddi artış, 51 milyonluk nüfusun sadece yüzde 30,4'ünün ilk doz aşısını yaptığı Güney Kore’de endişeye neden oluyor.

HIZLI MÜZİK YASAKLANDI

Seul'deki spor salonlarında terlemeyi azaltmak ve koronavirüsün yayılımını azaltmak için hızlı şarkılar yasaklanıyor. Koşu bantları için de hız sınırı getirilecek.

Güney Kore'nin başkenti Seul ve çevresindeki spor salonlarına, COVID-19'un yayılmasını sınırlamak için dakikada 120 bpm’den (saniye başına düşen dörtlük vuruş sayısı) daha yüksek bir tempoda müzik çalmamaları talimatı verildi. Koşu bantları da maksimum 6 km/sa ile sınırlandırılacak.

Uzmanlar, kısıtlamaların insanların çok hızlı nefes almasını ve ter dökmesini önleyeceği görüşünde. Seul bölgesinde Zumba, spin ve aerobik gibi egzersiz dersi verenler, Pazartesi gününden itibaren hızlı ritimli şarkıları rafa kaldıracak. Ayrıca kapalı spor tesislerinde egzersiz yapanlar bir seferde sadece iki saat geçirebilecek ve duş kullanılamayacak.

Sağlık uzmanları, spor salonlarında virüs bulaşma ihtimaline ilişkin fazla gösterge olmasa da yeni kısıtlamaların insanların çok hızlı nefes almasını ve terlemesini önleyerek bulaşmayı kısıtlayacağını düşünüyor. Uzmanlar ayrıca, söz konusu tedbirler ile spor salonlarının tamamen kapanmasının da önüne geçildiğini söylüyor.Öte yandan spor salonu sahipleri söz konusu kısıtlamaya itiraz etti. Tempolu şarkılar yerine klasik müzik dinleyerek spor yapmanın virüsün yayılmasında etkili olduğuna dair herhangi bir kanıt olup olmadığı sorgulandı. Çok sayıda kişinin kulaklıkla müzik dinlediği belirtilerek, insanların ne dinlediğinin nasıl anlaşılacağı sorgulandı.

K-POP DA YASAĞA DAHİL EDİLDİ

K-Pop tempo testini büyük ölçüde geçerken, dünya çapında üne sahip BTS grubunun en sevilen şarkılarının tempoları 110-115 bpm olduğu için kısıtlamanın dışında kalıyor. Ancak Blackpink grubunun sevilen şarkılarının çoğunu yaklaşık 130 bpm tempoda olduğu için kısıtlamaya dahil olacak.