Orion takımyıldızındaki parlak turuncu bir yıldız olan Betelgeuse'un daha önce hiç yayımlanmayan görüntüleri, 2019'un sonunda yaşanan “Büyük Kararma”ya neyin sebep olduğunun gizemini çözdü. Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, devasa yıldızın büyük bir gaz kabarcığı çıkardığını ve bu gazın soğuyarak, yıldızın ışığını geçici olarak engelleyen bir toz bulutu oluşturduğunu keşfetti.

YENİ GÖRÜNTÜLER OLAYI NET BİR ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKARDI

Daha önce, bazı uzmanlar Ekim 2019'da düzensiz kararma olayı gözlemlendiğinde Betelgeuse'un patlamanın eşiğinde olduğuna inanıyordu. Ancak yeni görüntüler, yıldızın yüzeyinin zaman içinde nasıl değiştiğini ve karardığının net bir şekilde görülmesini sağladı.

Fransa’da yer alan Paris Gözlemevi’nden (Observatoire de Paris) Miguel Montargès liderliğindeki ekip, Ocak ve Mart 2020'de Betelgeuse yüzeyinin daha önce hiç görülmemiş iki görüntüsünü yakaladı. Ardından, bu görüntüler Ocak ve Aralık 2019'da çekilenlerle karşılaştırıldı.

Yapılan analiz araştırmacıların, değişiklikleri gerçek zamanlı olarak görmelerine ve "bu ani kararmanın yıldız tozu oluşumundan kaynaklandığını" belirlemelerine izin verdi.