Adatıp Sağlık Grubu Sakarya Hastanesi’nde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Müyesser Saykı, tiroid hastalıkları olanlarda beslenmede en önemli konunun iyot alımı olduğunu söyledi.

Tiroid bezi az çalışan (Hipotiroidi) veya Hashimato tiroidi olan hastaların iyotlu, tiroid bezi fazla çalışan (Hipertiroidi) hastaların ise geçici süre iyotsuz tuz kullanmaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Müyesser Saykı sözlerine şu şekilde devam etti; “Gebelik ve emzirme durumunda iyot takviyesi (hekim önerisiyle) yapılmalıdır. İyotun gereğinden fazla alınması hem hipotiroidiye hem hipertiroidiye neden olabilmektedir. Beslenmenin tamamında iyotun kısıtlanmasına veya artırılmasına hastalığın şiddetine ve seyrine göre karar vermek daha doğrudur.”

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Müyesser Saykı, brokoli, turp, beyaz lahana, karalahana, brüksel lahanası, şalgam, karnabahar, marul, soya ve hardal tohumu gibi gıdaların tiroid bezinin büyümesine neden olabilen guatrojen besinler grubuna girdiğini; bu besinlerin, iyot emilimini engelleyebilmekte ve tiroid hormon üretimini baskılayabilmekte olduğunu söyleyerek aşırı ve sürekli tüketilmemesi gerektiğini ifade etti.

Selenyum elementinin vücutta çok az miktarda bulunduğunu, tiroid hormonlarının oluşmasında rol almakla birlikte fazlalığında saç dökülmesi, tırnaklarda bozulmalar, halsizlik, huzursuzluk gibi şikayetlere yol açtığını anlatan Doç. Dr. Müyesser Saykı, “Kısa vadede tiroid üzerinde olumlu etki oluştursa da uzun dönemde faydası kanıtlanmamıştır. Bu nedenle tiroid hastalıklarına bağlı göz tutulumu olmadıkça selenyumun tedavide yeri yoktur. Glutensiz diyetin ise çölyak hastalığında faydası kesin kanıtlanmıştır. Ancak tiroid hastalıkları üzerine kesin olumlu bir sonuç henüz elimizde bulunmamaktadır, hatta glutensiz beslenmenin tiroid otoimmunitesine neden olabileceği tartışılmaktadır. Çinko, bakır, magnezyum gibi elementlerin, rutin beslenmemiz dışında tiroid açısından takviye olarak alınmasına gerek yoktur. Çay ve kahve tüketiminin, tiroid kanseri üzerine bir etkisi bulunmamaktadır ancak kahve, hipotiroidili hastalarda Levotiroksin etken maddeli ilacın emilimini azaltmaktadır. Sonuç olarak, dengeli ve yeterli beslenme sağlıklı yaşam için en etkili ilacımızdır.” dedi.