Mustafa Yıldız kedi ve köpeklerle ilgili bilgiler verdi...

Yıldız'ın verdiği o bilgiler;

Bu mevsimde tüy dökülmelerinden dolayı can dostunuz için endişe etmenize gerek yoktur. Gerçi Covid 19 pandemisinden dolayı sağlığımız için mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayalım. Evde kedi köpek besleyenlerin ,kedi köpeklerden dökülen tüylerden dolayı, evin temizliği açısından canları epeyce sıkılır.Üstüne üstlük birde Covid -19 dan dolayı dışarıya çıkamamaktan dolayı, bir kısım yasaklı yaş grubunda olan hayvan sahiplerinin canı epeyce sıkkıntır.

Kedi ve köpeklerdeki derideki tüy dökülmeleri senede iki sefer olur. İlki, ilkbaharda, ikinci ise sonbaharda olur.İlkbaharda kış tüyleri dökülür.Bu tüyler can dostunuzu sıcak tutar.Kışın soğuğundan korur. Sonbaharda ise, dökülen tüyler can dostunuzu serin tutar.Yaz mevsimine bağlı oluşan sıcak havaların olumsuz etkilerinden korunur.Bu değişim,can dostunuzun genetiğinde yazılıdır.

Can dostunuzun evde, bahçede tüy dökmesi ,tüy dökme sürecinin uzaması temizlik açısından çokta arzu edilen bir durum değildir. Tüylerle mücadelede, en basitinden iyi bir tımar tarağı düzenli tımar edilerek size yardımcı olabilir.

Beslenmede deri sağlığını destekleyici vitaminler kullanmanız halinde bu sürenin uzamasını engellersiniz. Yada, benim zamanım yok benim için etkili ,kesin bir çözüm yok mu diyenler için de elbette var.Pet kuaföründen yardım isteyebilirsiniz.Gerçi , şu bulunduğumuz dönemde Covid -19 pandemisi nedeniyle insan kuaförleri çalışmıyor.

Kedi köpeklerde talep durumunda veteriner kliniklerinde can dostlarınızın tıraşı yapılmaktadır. Tıraş sonrası serbest veteriner hekim tarafından başta ,deri ve deri hastalıkları olmak üzere diğer muayeneleri de yapılır. Deride enfeksiyon, alerji, mantar, bit, pire, uyuz, hormonal bozukluklar ne varsa veteriner hekim tarafından tespit edilip, tedavisi yapılır.

Halk arasında kedi köpek tüyleri hastalık yapar inancı mevcuttur.Bu inanç yanlıştır. Kedi köpeğin tüyü hastalık yapmaz. Eğer siz düzenli iç ve de dış parazit ilaçları can dostunuza veteriner hekimin tavsiye etmiş olduğu şekilde kullanıyorsanız korkmayın, tüyler hastalık yapmaz.Hayır düzenli iç ve de dış parazit ilacı kedi ya da köpeğime vermiyorum diyorsanız; o zaman sizin parazit yönünden endişe etmekte son derece haklısınız. Can dostalarımızla sizlere sağlıklı, mutlu ve güzel günler dilerim.