Kedi ve köpeklerde tüy dökümünün başladığını anımsatan Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, evcil hayvan sahiplerini bilgilendirdi. "Tüyler hastalık yapar mı?" sorusunu yanıtlatan Yıldız, "Evcil hayvanınız parazit taşımıyorsa tüyler hastalık yapmaz." dedi.

Yıldız, "Köpek ve kedilerde tüy dökümü sahiplerini çok endişelendirir. Halk arasında tüyleri insanları hasta yapar. Tüy dökümünde ,gerçek nedir? Gerçekten tüyler hastalık yapar mı? Öncelikle ,heyecanınız yatışsın diye söylüyorum. Evcil hayvanınız parazit taşımıyorsa tüyler hastalık yapmaz. Köpek kedilerde tüy dökümü fizyolojik ve de patolojik olarak ikiye ayrılır. İlkbahar ve de sonbaharda tüy dökülmesi fizyolojiktir. İlkbaharda havaların ısınmasıyla hayvanımızı sıcak tutan tüyleri döker. Sonbaharda ise ilkbaharda hayvanımızı serin tutan tüyleri döker ,kışın sıcak tutacak tüyler hayvanımızda çıkar. Bu fizyolojik bir olaydır. Tüy değiştirme kedi ve köpeklerimizde her yıl düzenli olur. Köpek ve de kedilerin doğasına , genetik yapısına uygun doğal bir süreçtir. Eğer hayvan sahibi olarak siz can dostunuza , düzenli iç ve dış parazitlere karşı veteriner hekiminize ilaçlama yaptırıyorsanız endişe etmenize gerek yoktur. Ayrıca siz can dostlara tavsiyem dışardan ne olduğunu bilmediğiniz ilaç görünümünde kimyasalları kullanmayın." dedi.

Yıldız, "Köpek ve de kedilerde patolojik olarak adlandırdığımız psikolojik yada hastalıklara bağlı tüy dökülmesi olabiliyor . Bunların birçok nedeni olabilir. Bunlara örnek olarak gıda alerjisi, hipotiroit , hiperkeratoz ,v.b. birçok hastalık mevcuttur. Tüy dökülmesi ile karşılaştığınızda ,veteriner hekim arkadaşıma baş vurduğunuzda size gerekli bilgi ve de tedavide yol gösterecektir.Burada önemli olan çok geç kalmadan gerekli tedavi desteklerini zamanında almaktır. Halkımıza ,can dostlarıyla güzel mutlu günler dilerim." dedi.