Adatıp Sağlık Grubu’na bağlı olarak Sakarya’da faaliyet gösteren Özel Adatıp Hastanesi’nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Türker Pabuccu; “Stres ve kaygılarımız maalesef artık hayatımızın tam ortasında duruyor ve bizi bırakacak gibi de görünmüyor. Bu durum, içinde bulunduğumuz yıpratıcı pandemi süreci ile ilgili olabildiği gibi ailesel ya da ekonomik nedenlerden de kaynalanabilir. Önemsemiyor gibi olsak da, bedensel sağlığımız ile duygularımız bir bütündür.

Olumsuz her duygu ile cildimiz, kalp atım hızımız, sindirim sistemimiz, eklemlerimiz, kaslarımız hatta saçlarımız bile farkında olamayacağımız bir değişim yaşar. Olumsuz duygular ve stres kalbinizi ‘kırabilir’. Bunun adı da tıpta 'kırık kalp sendromu 'dur.” dedi.

Kırık kalp sendromunun yani tıbbi adıyla Stres kardiyomyopati’nin belirtilerinin tipik kalp krizinde görülen belirtilere çok benzediğini belirten Uzm. Dr. Türker Pabuccu sözlerine şu şekilde devam etti; “Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, kolda uyuşma ortaya çıkabilir. Belirtiler bir yakının ölmesi, ciddi finansal kayıp, aşırı öfke, aile içi şiddet, ciddi bir tıbbi hastalık tanısı alma, trafik kazası gibi ciddi biçimde stres yüklü bir andan hemen sonra başlar. Böyle olaylar sonucu vücudun salgıladığı adrenalin hormonunun kalbi ‘sersemlettiği’ ya da ‘şoke ettiği’ ve ani kalp kası güçsüzlüğü oluşturduğu düşünülür.

Kalpte ani gelişen bir kalp büyümesi ve balonlaşma izlenir. Bu tablo yaşamı tehdit edici olabilir ve acil tıbbi müdahaleyi gerektirebilir; ancak sıklıkla geçici bir durum olup kalpte kalıcı bir hasar bırakmaz. Kırık kalp sendromlu kişilerde koroner anjiografi yapıldığında genellikle önemli bir tıkanıklığı olmayan normal kalp damarları görürüz. Uygun tedavi, istirahat ve stres yönetimi ile iyileşme sağlayabiliriz.”

STRESİ AZALTMAYA YARDIM EDECEK YÖNTEMLER

-ZAMANI PLANLAYIN - Sevdiğiniz insanlara zaman ayırın.

-HOBİ EDİNİN - Her gün için hoşunuza giden bir etkinliğe zaman ayırın.

-POZİTİF DÜŞÜNÜN - Stresi artıracak taleplere hayır deyin

-SEYAHAT EDİN - Yeni yerler ve kişiler tanıyın

-GÜLÜMSEYİN - Kontrol edemeyeceğiniz bazı durumları kabullenin

-EGZERSİZ YAPIN - Düzenli yapılan egzersiz kalori ile birlikte stresinizide yakar

-MÜZİK DİNLEYİN