Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, havaların ısınması nedeniyle klima ve vantilatör kullanımlarının artığını ifade ederek, bu cihazların koronavirüs yayılımını hızlandıracağı için kullanlmaması gerektiğini söyledi. Klimaların bulundukları ortamda bulunan havayı çekerek soğuttuktan sonra tekrar aynı ortama geri verdiğini bu nedenle hijyenik olmadığını söyledi. Prof. Dr. Aydın, özellikle toplu taşıma araçlar ve kapalı mekanlarda bulunacak kişilerin tedbiri elden bırakmaması gerektiğini söyledi.

NORMALLEŞME SÜRECİ

Prof. Dr. Faruk Aydın, virüsün azalmasının hayatı normalleşme süreci izne soktuğunu ifade ederek, vatandaşların yaşamlarını bu sürece göre yeniden düzenlemesi gerektiğini ifade ederken, evlerde ve iş yerlerinde, bulunan klima benzeri cihazların ve soğutma aletlerinin bu sürece uygun hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

RİSKE NEDEN OLUR

Soğutucu cihazların sosyal mesafeyi riske soktuğu gibi, bulunduğu ortamda havayı hareketlendirdiğinden virüs ve benzeri mikroplarda bulaş riskinin artmasına neden olacağından klima kullanımına müsaade edilmemesi gerektiğini söyledi. Otobüs, dolmuş, taksi gibi toplu taşıma araçlarındaki klima sistemlerinin de coronavirüsü dağıtabileceğine dikkat çekti.