Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kurbanlık hayvanlarda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında açıklamada bulundu.

Yıldız, "Kurban bayramına süre gittikçe kısalmakta, kurbanlık hayvan yetiştiriciliğinde  heyecan dorukta seyretmektedir. Bir yılın verimini kurban bayramıyla birlikte  kurbanlık hayvan yetiştiricileri karşılığını alacaklar. Bayram yaklaştıkça  uğraştıkları sektör canlı olduğu için hayvanların hastalanması gayet doğal bir  süreçtir. Bu süreçte işletme sahipleri tedavi amaçlı ilaç kullanacaklar ise mutlaka ilaç kalıntı sürelerine bakmak zorundadırlar. Hedefte dinimizin  emretmiş olduğu ibadet ve de ibadeti yapacak olan insanlar var. İşletme sahipleri işlerini yaparken ürettikleri hayvanların tamamen doğal beslenme ve  de hastalık durumlarında işin gerçek erbabı olan veteriner hekimlerden destek  alabiliriz.İbadetimizi yaparken insanlara kesinlikle zarar vermemeliyiz." dedi.

Yıldız, "Tedavi aşamasında,tedaviler serbest veteriner hekim desteğiyle ve de  kontrolü altında yapılmalıdır. Her türlü ilaç kalıntısında veteriner hekim gerekli  prosedürleri harfiyen uygular. Hayvan sahipleri de veteriner hekimlerin her türlü  tedavi için yapacağı tavsiyelere uyması gerektiği gibi ilaç kalıntısına kurbana  kalan zamanın kısalmasından dolayı azami özen göstermeleri son derece  önemlidir. İlaç kalıntı sürelerine örnek verilecekse sefaleksin de 4 gün, oxytetrasiklin 28  gün , klavulanik asit, amoksisilin trihidrat 20 gün, kloramfenikol’de 45 gün  yada daha uzun süreli antibiyotikler piyasalarda mevcuttur." dedi.

Gereksiz antibiyotik kullanımında bazı bakterilerin dirençli kaldığını söyleyen Mustafa Yıldız, "Kurban kesmek maddi imkanı olanlar için dini bir vazifedir. Yetiştiriciler bu  kutsal yolda, kurbanlık hayvan kesim sonrası insan gıdası olarak  tüketilmesinde sakıncalı olan kurbanlık hayvan etini piyasaya sürmeleri dinen  caiz değildir. Yetiştiriciler, kendilerini bu yolla vebal altına bırakıyorlar. Gıdalarda antibiyotik kalıntıları bulunması son yıllarda en önemli halk  sorunlarından biri olarak gösteriliyor. Dünya Sağlık Örgütü geçen yıl yaptığı bir  açıklama ile aşırı ve gereksiz antibiyotik kullanımının hastalık yapıcı bazı  bakterileri antibiyotiklere dirençli kıldığını belirtti. Tedavisi imkânsız bir süper  enfeksiyon etkeni haline gelen bu bakterilerle mücadele etmek için elimizde  etkili herhangi bir ilaç kalmadığını da ekledi. Tüm halkımızın şimdiden çok  güzel bir bayram geçirmelerini içtenlikle dilerim." diyerek vatandaşların bayramını kutladı.