Bağlama Atölyesinde Buluştular

Adapazarı Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen Mart ayı kültür sanat etkinlikleri zengin içeriği ile ilgililerini memnun ediyor. Kültür sanat etkinlikleri Mart takviminin ilk programlarında öğrenciler, alanında uzman isimlerle bir araya geldi. Adapazarı Belediyesi Merkez Bilgi Evi’nde, Doç. Dr. Sertan Demir’in katılımlarıyla düzenlenen “Bağlama Atölyesi”nde Türk Halk Müziği’nin önemli bir enstrümanı olan bağlama ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Demir, “Türk Halk Müziği dediğimizde akla ilk gelen müzik aleti bağlamadır. Halk Müziğimiz kulaktan kulağa, geçmişten günümüze, özelikle bağlama eşliğinde aktarılarak varlığını sürdürmüştür. Bu aktarım sürecinde bağlama, halk müziğinin en önemli icra aracı olmuş, geçmişten günümüze kadar çoğunlukla usta-çırak ilişkisi içerisinde öğretilmiştir. Bu alan ile ilgili değerli üstatlar, çeşitli çalışmalar ve metot denemeleri yapmışlardır. Konservatuarların ve bağlama kurslarının açılması, bağlama eğitiminin metot içerisinde öğretilmesini gerekli kılmıştır.” dedi.

Küçük, Mevlana ve Mesnevi’yi Anlattı

Doç. Dr. Sezai Küçük’ün Atatürk Anadolu Lisesi’nde düzenlenen “Mevlana ve Mesnevi” söyleşisinde, Küçük, İslam Kültürünün önemli miraslarından Mesnevi’yi öğrencilere aktardı. Rehberliğiyle çok önemli bir örnek olan Mevlana’dan da söz eden Sezai Küçük, “Hz. Mevlana bu topraklarda yaşamış düşüncesiyle bize rehberlik etmiş bir âlimdir. Mesnevi bizlere kendimizi tanıyıp bilmeyi, kendimizi geliştirip daha huzurlu ve mutlu bir yaşam sürmeyi yüz yıllar öncesinde öğreten İslam kültürünün mirasıdır. İnsanların bugünlerde mutluluğu mumla aradığı bir zaman dilimi içerisinde huzur, saadet ve başarılı olmak nasıl mümkündürün peşinden koştuğu zaman dilimi içerisinde, Mesnevi gibi eserler bizim elimizden tutan en önemli kaynaklardandır. Bu medeniyetin ve kültürün çocuğu olan bizler için mesneviyi okumak üzerimize bir vazifedir.” şeklinde konuştu.

Bilgin’den Türk Mutfağı Övgüsü

Adapazarı Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında son olarak Prof. Dr. Arif Bilgin’in, “Yeni Dünya Sebzelerinin Osmanlı Topraklarında Seyahati” söyleşisi, Prof. Dr. Tansu Çiller Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlendi. Enginar, fasulye, domates, biber ve patates sebzelerinin Osmanlı topraklarındaki çıkış hikâyelerinden bahseden Prof. Bilgin, “Tarihimizde Türk mutfağı önceden çok sadeydi. Orta Asya’daki Göktürkler, Uygurlar ve diğer Türkler arasında yeme içme oldukça sadeydi. Yaşam biçimini coğrafya belirliyordu ve üretilebilecek şeyler sınırlıydı. Ağırlıklı olarak tükettikleri ot ve et ürünleriydi. İslamlaşma ile birlikte yemek kültürü de değişti. Müslümanlaşınca sebze ve meyve kültürü girdi. Yerleşik düzene geçmeye başladıktan sora başka kültürlerden de etkilendiler. Yeni malzemeler kullanılmaya başlandı. Türk Mutfağı oldukça zengin ve çok gelişmiş bir mutfaktır. Dünyanın en önde gelen mutfaklarından bir tanesidir. Böyle bir çeşitliliği başka kültürlerin mutfaklarında yakalamak çok zordur.” diye konuştu.

Katılımcılara Teşekkür

Söyleşileri Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, AK Parti Adapazarı İlçe Başkanı Metin Kurtuluş, Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Fatih Çelikel, Kültür İşleri Müdürü Hazan Kadir Kardaş, belediye meclis üyeleri ve okul müdürleri de izlerken, program sonunda katılımcılara teşekkür edilerek, günlerin anısına hediyeleri takdim edildi.