Pandemi dolayısıyla uzun bir süre online eğitime devam eden öğrenciler yeniden okullarına kavuşmanın heyecanını yaşarken, veliler ise tereddütte… Okulların kademeli olarak açılması çocukları nasıl etkiler? Akıllardaki bu sorunun yanıtını Psikolog Nurseli Uzun verdi...

Psikolog Uzun, "Salgın döneminde kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilecektir. Bu aşamada veliler, çocuklar ve eğitimcilerin kafaları karışık. Bu dönemde çocukların kendilerini güvende hissetmeleri kaygı düzeylerini de etkilemektedir. Ayrıca çocukların şefkat ihtiyacı karşılanmalıdır.
Salgın döneminin psikolojik etkileri çocukların yaş ve gelişim düzeyleri arasında farklılık göstermektedir. Salgından ne anladığı, salgın dönemine ne derece şahit olduğu (vefat eden bir yakını ya da hastalanan birisi olup olmadığı ) dönemi ne şekilde geçirdiği gibi durumlarında psikolojik olarak etkilerinden söz edebiliriz." dedi.

Psikolog Nurseli Uzun, "Çocuklar sosyalleşmek isterken bir yandan hasta olma ve sevdiklerini kaybetme korkusu yaşamaktadırlar. Çocukların kendilerini huzursuz hissetmeleri çok normaldir. Ebeveyn olarak ilk önce kendi kaygılarımızı kontrol altına almamız gerekmektedir. Sonrasında çocuklara bu geçiş sürecinde nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi verilmelidir. Bilgi verilirken dikkat edilmesi gereken kısa, net ve güven verici bilgiler olmalıdır. Ebeveynler çocuklarına maske kullanımı, temizlik  ve sosyal mesafe gibi kurallara nasıl uyacaklarına dair net ve anlaşılır bilgiler verilmelidir. Çocuğun sorularına net bir şekilde cevap verilmeli, eğer konu hakkında bilgi sahibi değilseniz araştırıp çocuğa geri dönüş sağlanmalıdır." dedi.