HALK54.COM/Nurettin ERYILMAZ
Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) bünyesinde 4 Nisan'da kurulan böbrek nakil merkezinde 50'nci böbrek nakli gerçekleştirildi. 50'nci böbrek naklinin gerçekleşmesi münasebetiyle Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay ve İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü’nün katılımıyla Yeni Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin toplantı salonunda bir tören düzenlendi.

Törende konuşan Genel Cerrahi Ana Bilim Dal İdari Sorumlusu Prof. Dr. Fehmi Çelebi, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi olarak 50’nci böbrek nakli operasyonunun başarıyla gerçekleştirmiş olmaktan çok mutlu ve aynı zamanda gururlu olduklarını ifade etti.

4 Nisan 2019 tarihinde ilk canlıdan böbrek nakli gerçekleştirdikleri günden beri bu başarının arkasında kocaman bir ekip ordusu olduğunu ifade eden Çelebi, “Bu başarımızın arkasında kocaman bir ekip ordusu var. Huzurunuzda onlara teşekkürlerimizi sunmak isteriz. Nakil operasyonlarını başarıyla gerçekleştiren cerrahi ekip; Prof. Dr. Fehmi Çelebi, Prof. Dr. Fatih Altıntoprak, Dr. Öğretim Üyesi Necattin Fırat ve Op. Dr. Emrah Akın tarafından gerçekleştirilmektedir. Operasyon öncesi nakil için hazırlık süreci Doç. Dr. Hamad Dheir ve koordinatör Gülercan Şener tarafından yapılmaktadır.” dedi.

Dünyada ve ülkemizde yayılan KOVİD-19 salgını nedeniyle böbrek nakil operasyonlarına yaklaşık 4 ay ara vermek zorunda kaldıklarını ifade eden Çelebi, 28 Haziran’dan itibaren böbrek nakil operasyonlarına tekrar başladıklarını sözlerine ekledi.

Böbrek Nakli Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Necattin Fırat ise yaptığı konuşmada, “Pandemiye rağmen çok başarılı bir dönem gerçekleştirdik. Bundan sonra bu ekibin sinerjisi ile daha çok hayat kurtarmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Savaş Sipahi ise Sakarya’da yüzlerce diyaliz ve diyaliz adayı hasta olduğunu belirtti. Böbrek nakli sonuçlarının diyalizden daha üstün olduğunu vurgulayan Dr. Sipahi, bu vesile ile bir kez daha organ bağışının önemini hatırlattı. Ayrıca Dr. Sipahi, merkezlerinin başarısı sayesinde böbrek nakli için şehir dışından da birçok hastanın hayatının kurtulduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Sağlık Turizm’ belgesi aldıklarını ve artık yabancı uyruklu hastalara için de böbrek nakli operasyonlarına başlayacaklarını duyuran Böbrek Nakli Merkez Başkanı Doç. Dr. Hamad Dheir, “Merkezimizde kısa bir sürede bu kadar nakil operasyonunun başarıyla gerçekleştirilmesi son derece gurur vericidir. Ben de bu ekibin bir neferi olduğum için çok mutluyum. Aslında biz büyük bir ekip ve aynı zamanda büyük bir aileyiz. Bundan sonra kalitemizi arttırarak yolumuza devam edeceğiz. Bu arada Sağlık Bakanlığımızdan ‘sağlık turizm’ belgesi alınarak yabancı uyruklu hastalara da böbrek nakli operasyonlarına başlayacağımızı duyurmak isterim. Bu konuda gerekli hazırlık işlemlerini tamamlamış durumdayız. Emeği geçen başta İl Sağlık Müdürüm Sn. Doç. Dr. Aziz hocam olmak üzere tüm hocalarım ve sağlık ekibimize tekrar teşekkür ederim.” diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü ise Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kaydedilen bu başarıya şahit olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Öğütlü, bunu sürdürmek ve daha ileriye taşımak için desteklerinin her zaman hazır olduğunu belirtti. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, “Bugün 50’nci böbrek naklini gerçekleştirdik. Bunun 3 tanesi kadavradan, 47 tanesi canlıdan nakil oldu. Başarımız gerçekten çok yüksek. 5 ila 7 gün arasında hazırlıyoruz ve 3 günde vericiler, 5 ila 7 günde alıcılarımız taburcu oluyor. Türkiye çapında bakıldığı zaman bundan daha ileri olan bir merkez yok” şeklinde konuştu.

Törene katılan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ve Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay da nakil ekibini tebrik etti. Konuşmalar sonrasında üzerinde ‘SAÜEAH 50. Vaka’ yazısı ve böbrek şekli bulunan pasta kesildi.