Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustaf Yıldız, baharın gelmesiyle sineklerin harekete geçtiğini hatırlatarak, şimdiden sineklerle ilgili larva mücadele programının başlaması gerektiğini söyledi.

Yıldız, "Baharın gelmesiyle , yavaş yavaş doğanın ısınması ,uyanması paralelinde sinekler de harekete geçiyorlar. Korona pandemisinden dolayı evde geçirmiş olduğumuz zaman dilimi oldukça uzadı. Bir de sineklerin sizi gece gündüz rahatsız ettiğini düşünürseniz zor bir yaz mevsimi sizi bekliyor." dedi.

Yıldız, "Korona pandemisi bir anda bitmeyeceğine göre önümüzdeki günlerde  güzel, mutlu, huzurlu, sağlıklı bir yaz mevsimi geçirmek için ,biz vatandaşların yanında belediyelerinde alması gereken bir kısım elzem  tedbirler mevcuttur. Bu tedbirleri öncelikle birey olarak bizlerin alması gereken tedbirler nelerdi? Evimizdeki kırık, çatlak  sineklerin sızacağı alanları mutlaka usulüne uygun olarak kapatalım. Kapılarımızdaki ve de camlarımızdaki eskimiş sineklikleri ya onaralım ya da yenisiyle değiştirelim. Bahçedeki su kuyusu ,foseptik v.b. su birikinti alanlarını sineklerin ulaşamayacağı  biçimde önlemler alalım. Sinekler çoğalabilmesi için mutlaka durgun su birikintilerine ihtiyaç duyarlar. Bunları ortadan kaldırdığınızda o bölgede sinek üremelerini ,çoğalmalarını engellemiş olursunuz." dedi.

Yıldız, "Belediyeler sınırları içinde bulunan , sineklerin üreyebileceği alanlarla fiziki mücadelelerini şimdiden planlayıp uygulamaya geçmelidirler. Mücadeleyi ne kadar sıkı tutarlarsa başarı şansları o ölçüde yükselir. Ayrıca sineklerle ilgili larva mücadele programını şimdiden başlatmalıdırlar. Sineklerle mücadele edildiğinde gerek insan sağlığı gerekse hayvan sağlığı için çok önemli kazanımlar elde edilmiş olunur." dedi.

Sivrisinekler yoluyla bulaşan en tehlikeli hastalıkları da sıralayan Yıldız, şu şekilde konuştu:

"Layşmanyaz, Layşmanyaz hastalığını bulaştıran dişi tatarcık sineğini çıplak gözle görebilmek oldukça zordur.Bu hastalığın yanında sineklerden  Sindbis , Sarıhumma ,Dang humması ,Zika, Batı Nil virüsü ,sıtma, chikungunya v.b. sayabiliriz. Bu hastalıklar insan sağlığı için son derece tehlikeli olup ,mutlaka kendimizi hastalıklara karşı korumalıyız.   Sağlıklı güzel bir yaz mevsimi geçirmeniz dileklerimizle."