//Erdal Erebilir//

Türkiye'de aşılama takvimi işliyor, aşı tedariki ise hızlanıyor. 100 milyon doz Çin aşısı Sinovac, 120 milyon doz Alman BioNTech ve 50 milyon doz Rus Sputnik aşıları için anlaşmalar sağlanmıştı.

Bu yıl için toplam 120 milyon doz aşı göndermesi beklenen BioNTech yeni parti aşıları teslim etmeye başladı.

Koronavirüs salgınına karşı aşılamada kullanılacak Alman BioNTech aşılarının yeni dozları dün Türkiye'ye ulaştı.

Ülke genelinde belirlenen gruplara yönelik aşılama devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,1 Haziran’dan itibaren aşılama programının hızlanacağını, 1 Haziran’dan itibaren 50 yaş üzeri vatandaşların da aşılanmasına başlanacağını söyledi.

Her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayısının 94.28'e düştüğü Sakarya'da aşılama çalışmaları sürüyor.

Şehirde BioNTech aşısının yapıldığı 3 hastaneden biri olan Toyotasa Acil Yardım Hastanesi'nin de aşılama kapasitesi artmış durumda.

Toyotasa Acil Yardım Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Kubilay Elhan, oluşturdukları iki poliklinikte günlük 400 kişiyi aşılama potansiyellerinin bulunduğunu, poliklinik sayılarını 4'e çıkararak 400 kişi olan sayıyı daha da yukarı çekebileceklerini ifade etti.

HAZİRAN AYINA HAZIR
Elhan; "Yılbaşından itibaren ilk başlandığında Sinovac aşısını diğer hastanelerde olduğu gibi bizde yapmaya başladık. Yılbaşından bu yana devam ediyoruz. Şehirde BioNTech aşısı SEAH, Karasu Devlet Hastanesi ve Toyotasa Acil Yardım Hastanesi'nde yapılıyor. Hastanemizde iki BioNTech aşı polikliniği oluşturduk. Personele eğitimler verildi. İlk başlangıçta 20 dakikada bir aşı yapıyorduk. Bu konuda pratiği arttırıp yol aldıktan sonra şimdi 5 dakikada bir aşı yapabilecek konuma geldik. Aşı polikliniğimizde günlük 400 aşı yapabilecek potansiyelimiz var. Önümüzdeki yaz ülke genelinde olduğu gibi şehrimizde de aşılamanın arttırılacağından dolayı üçüncü ve dördüncü polikliniklerimizi açıp ihtiyaç halinde daha fazla vatandaşımıza aşı yapabilecek potansiyele erişmiş durumdayız" dedi.

AŞI RANDEVULARIMIZ BOŞ GEÇMİYOR
Bazı vatandaşların aşıya karşı olan önyargılarının da kırıldığını vurgulayan Başhekim Yardımcısı ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Kubilay Elhan, şunları kaydetti; "Yılbaşında aşı yapmaya başladığımızda insanlarımızın aşıya karşı ön yargıları vardı. Bilim insanlarının yapmış olduğu açıklamalar, Sağlık Bakanlığımızın çalışmaları ve bizim hastanemize gelip bilgi alan vatandaşlarımıza yönelik telkinlerimiz ile insanların ön yargıları kırıldı. Şu anda aşı randevularımız ful dolu. Bu konuda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Aşı ön yargısı yok şimdi. Aşı olabilmek için randevu alıyorlar. Aşı randevularımız boş geçmiyor."