REFLÜ HASTALIĞI NEDİR

Mide içerisinde bulunan mide asidi ve yenilen yemeklerin yemek borusundan uzun süreli geri gelmesine Reflü Hastalığı adı verildiğini ifade eden Özel Medar Hastanesi Sakarya Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Mazlum Akpınar, “Toplumda insanların yüzde yirmisinde mide reflüsü(gastroözofageal reflü) olduğu tahmin edilmektedir. Mide reflüsünde en çok şikâyet göğüste yanma ve boğaza ve göğüse doğru acı su gelmesidir. Sıklıkla yemekten sonra oluşur. Yatar pozisyonda ve öne eğilmekle artar. Baharatlı yiyecekler, portakal suyu, alkol, çikolata, yağlı-salçalı yiyecekler şikâyetleri artırır. Hastalarda ayrıca disfaji(ağrılı yutkunma), geğirme, müzmin öksürük, göğüs ağrısı, bulantı görülebilir. Uzun süren mide reflüsünde, yemek borusu darlığı, yemek borusu hücrelerinde bozulma ve yemek borusu kanseri gelişebilir” dedi.

TEŞHİS NASIL KONUR?

Op. Dr. Mustafa Mazlum Akpınar sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastaların şikâyetleri teşhis için yeterli olabilmektedir. Şikâyetlerin dikkatli ve ayrıntılı bir şekilde öğrenilmesi teşhis için çok önemlidir. Mide reflüsünün laboratuvar teşhisinde çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunları sıralarsak; yemek borusunun ph(asit) ölçümü, yemek borusunun basınç ölçümü, endoskopik inceleme, ilaçlı röntgen filmleri sayılabilir.”

TEDAVİ SÜRECİ

Op. Dr Akpınar hastalığın tedavisi ile ilgili de şunları kaydetti: “Mide reflüsünde ilk tedavi ilaç, diyet yapmak ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikle ilgili eğitim ve önerilerdir. Mide asidini azaltan ilaçlar sıklıkla kullanılmaktadır. İlacın yanı sıra reflüyü artıran gıdalardan uzak durulması, yemek yedikten sonra üç saat boyunca yatılmaması, midenin çok doldurulmaması, yatağın baş kısmının yüksek olması gibi önlemler hastalığın düzelmesini sağlayabilmektedir. İlaç tedavisi ile düzelmeyen yâda düzeldikten sonra şikâyetleri tekrarlayan hastalarda cerrahi tedavi yapılır. Cerrahi tedavide amaç, bozulmuş olan mide kapakçık mekanizmasının düzeltilmesidir. Bunun için tıbbi ismi “Laparoskopik Fundoplikasyon “ olan ameliyat yapılmaktadır. Laparoskopik fundoplikasyon günümüzde mide reflüsünün cerrahi tedavisinde altın standart olarak kabul edilmekte ve sıklıkla yapılmaktadır. Ameliyat sonrası hasta şikâyetlerinde düzelmede yüksek başarı oranları mevcuttur.”