//Nurettin Eryılmaz-Esra Şenli//

Sakarya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mustafa Yıldız, yaklaşan kurban bayramı öncesinde hayvana eziyet çektirmeden yatırmanın püf noktalarını, kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve kurban etinin nasıl saklanacağını halk54.com'a anlattı. Teknikler ile ilgili kısa bilgi veren Yıldız, kurbanı yatırma tekniğini uygulamalı bir şekilde gösterdi. Yıldız ayrıca kurban alıcılarını diş hilesine karşı da uyardı.

'Rueff' tekniği sayesinde kaza ve yaralanmalarını önleyebildiklerini aktaran Yıldız, "Önce boynuzlarını bağlayacağız, daha sonra boyun önünden uzatıp üç kere aşağıdan dolayacağız. Bunu yaparken ipi sıkmamalıyız, hareketli düğümler atmalıyız. Sonrasında çektiğimiz de hayvana hiç bir zarar vermeden yere yatırmış olacağız. Bu 'Rueff' tekniği, bir yabancıya ait. Bu teknik çok güvenilir bir teknik. Maalesef ki kurban da binlerce kaza oluşuyor, yaralanma, kırılmalar oluşuyor. Fakat bu teknik sayesinde bunları önleyebiliyoruz. Bu tekniği yaparken önce ipin güvenliğine dikkat etmek gerek. Kurbanımızı kısa bağlamamız gerek, çok geniş olunca zapt etmek zor olur. Önce boynuzlarından sıkı bir şekilde bağlıyoruz daha sonra ipi boynuna doğru uzatıp altında hareketli bir düğüm sonra kullarının arkasından bir hareketli düğüm daha üçüncü düğümde ise arka ayaklarının önünden hareketli düğüm oluşturmak gerek ve bunu arkaya doğru çektiğimiz zaman hayvan zarar görmeden yere yatmış olacaktır. " diye konuştu.

Dişi hayvanların kesimini hayvancılık için doğru bulmadıklarını ifade eden Yıldız, kurbanın diş sayısına bakıldığını ve para için hayvanın dişini çekiçle kıranların olduğunu söyledi. Yıldız, kurbanın ön dişlerinin çıkmış olmasının yaşını atlamış olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Bir kurbanın etli olup olmadığını ayaklarındaki kemiklerin kalın olup olmadığına bakarak anlaşıldığını söyleyen Yıldız, "Göbekli olması çok arzu edilen bir olay değil. Omuzlarının olgunlaşmış olması gelişimini tamamladığını gösteriyor. Bir de hayvanın gözlerinde çapak varsa bu hayvan hasta demektir. Kaburgalarının belirgin olması çok fazla et olmadığını gösterir. Tüylerinin parlaklığı sağlıklı olduğunu gösterir. Hayvanın sırtında aşırı tüy dökülmesi mantar olduğuna işarettir." dedi.

Kurban etinin nasıl saklanacağı hakkındada vatandaşlara bilgi veren Yıldız, "Öncelikle soğutucularımızın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek gerek. Çünkü et sıcağa dayanıklı değil, et 24 saat içerisinde bozulur. Eti hemen tüketmeyip bir gün dinlenmesi daha iyi olur." şeklinde konuştu.