Türkiye’de her yıl neredeyse yüzde 90’ı insan kaynaklı olan pek çok orman yangını yaşanıyor. OGM, yangınların önlenmesi, yaşanan yangınların en kısa sürede söndürülmesi ve zarar gören alanların yeniden ağaçlandırılması için her sene büyük bir mücadele veriyor. Orman Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin; ‘yangınlarla mücadelede herhangi bir zafiyete düşülmemesi için tüm önlemlerin en yüksek seviyede alınması’ talimatı doğrultusunda yeni bir haberleşme sistemini devreye aldı. 

Orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında görev alan personelin haberleşme sistemlerinin hiçbir aksama ve kesintiye uğramaması amacıyla geliştirilen Yangın-Cell Sistemi, mevcut Telsiz Haberleşme Sistemi ile taşınabilir telefonları aynı platformda görüştürmek üzere yazılım, cihaz ve donanımı kapsıyor. Bas-Konuş cihazları ile analog ve sayısal telsiz sistemleri arasında bağlantı sağlayan Yangın-Cell Sistemi, mevcut telsiz sistemlerine entegre edilen bir haberleşme kontrol odası çözümü sunuyor. Çeşitli ses, veri ve yönetim özelliklerini destekleyen yazılım sisteminin, akıllı telefonlara kurulan mobil uygulamalarla kullanıcıların telsiz çevrimine entegrasyonu tamamlandı.

OGM Yangın Yönetim Merkezinde yapılan tatbikata katılan Bakan Pakdemirli, Adana ve İzmir’de hazır bulunan ekiplere Yangın-Cell üzerinden talimatlar vererek sistemin entegrasyonunu kontrol etti. Konuyla ilgili bir konuşma yapan Bakan Pakdemirli, Yangın-Cell’in orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında görevli mobil ekiplerin en iyi şekilde yönetilmesine yardımcı olması açısından büyük fayda sağlayacağının altını çizdi. 

Bu sistem ile ekiplerin uzaktan çevrimiçi olarak görevlendirilmesi ve yönetilmesi sayesinde, verimliliğin artırılması ve kaynakların etkin kullanılmasının amaçlandığını vurgulayan Bakan Pakdemirli, "Yangın-Cell sayesinde, ülkemizin herhangi bir bölgesinde çıkabilecek orman yangınının en yakın güzergahtaki araçlarımızdaki tabletlere iletilerek, navigasyon ile otomatik yönlendirme yapılabilecek. Orman yangınlarıyla mücadelede teknolojiyi en etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz" dedi.