Başkan Yıldız, raşitimz hastalığıyla ilgili yaptğı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Mevsim olarak kış aylarını yaşıyoruz.Gerçi havalar çok soğuk değilse de, güneş yüzünü yaz aylarına göre yetersiz gösteriyor. Yavru köpeklerde raşitizm hastalığı tedavi edilmesi gereken, bir ömür boyu sağlığını etkileyebilecek bir sorundur.

Raşitizm hastalığı; d vitamini, fosfor ve kalsiyum eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan beslenme ve barınma ortamıyla doğrudan ilgilidir. Anne sütü yeterince almamış, dengesiz beslenen, sürekli kapalı güneş ışığı görmeyen yerlerde yaşayan köpekler raşitik olabilmektedir.

Yavru köpeklerde raşitizm hastalığının belirtileri, özellikle vücudun uzun kemikleri olan ön ve arka bacak kemiklerinde eğrilikler ve şekil bozuklukları; omurgada deformasyonlar ve buna bağlı aktarım ve yürüme bozukluklarının şekillenmesi, uzun kemiklerin uç kısımlarında şişlikle karakterizdir.köpeklerde oluşan bu semtomlar zamanında tedavi edilmediği taktirde kalıcı sakatlanmalar oluşur. Maalesef ömrünün sonuna kadar sakat yaşamak zorunda kalabilir. Ülke çapında düşündüğünüz zaman on binlerce köpek yavrusu tedavi edilmediğinde ömürlerinin sonuna kadar sakat kalırlar. Raşitik bir yavru gördüğünüzde ya da sahibi olduğunuz yavru raşitik olmaya başladıysa zaman geçirmeden en yakın serbest veteriner hekimden destek alabilirsiniz. Tedavi şansı erken müdahalelerde yüz güldürücüdür."