Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden(HKUST) bilim insanları, temizlenen yüzeyleri 90 güne kadar koruyabilen bir dezenfektan geliştirdiler. Normalde kamu sağlığı yetkilileri çamaşır suyu gibi maddelerle temizliği öneriyor. Bu sayede SARS-CoV-2 ve diğer mikroorganizmalar öldürülebiliyor. Her şeye rağmen, bu dezenfeksiyon kısa süre sonra etkisini yitiriyor. Geleneksel dezenfektanların antimikrobiyal özellikleri, maddeler hızlı bir şekilde buharlaştığından çabucak yok oluyor. Bundan dolayı biri yüzeye tekrar dokunduğunda,hastalığın bulaşması için potansiyel bir vektör oluşuyor. İşte yeni geliştirilen “MAP-1” adlı dezenfektan sterilizasyon yükünü koruyarak gerektiğinde salabiliyor.

Nano Kapsüller, Dezenfektanı 90 Gün Boyunca Koruyabiliyor

MAP-1 spreyi yüzeyi kaplayarak, buharlaşıyor. Dezenfeksiyon spreyi sıvı taşıyıcı ile yüzeye milyonlarca polimer nanokapsül salıyor. Sonra bu zehirsiz kapsüller taşıyıcı solüsyon kuruduktan sonra yüzeye tutunuyor ve dokunulana kadar pasif kalıyor. Kişinin ellerden gelen nem ve ısıyla kapsüller yüzeye dezenfektan salarak yüzeyi koruyor. Yeni dezenfektan sadece koronavirüs değil, kızamık ve kabakulak gibi virüslere karşı da etkili. Ayrıca tehlikeli bakterileri de öldürüyor. Çamaşır suyu ve alkole göre çok daha gelişmiş bir teknoloji olduğu belirtiliyor.

Nano kapsüllerin duvarını oluşturan nano fiber yapıları Credit: HKUST

Tabi yine MAP-1’in kalıcılığı yüzeye dokunma sıklığına bağlı olsa da, HKUST dezenfektanın 90 güne kadar koruyucu olduğunu belirtiyor. Nanokapsüller demir, çelik gibi yüzeylere tutunabildiği kadar kumaş,plastik ve çeşitli yüzeylere tutunabiliyor. HKUST yaptığı testlere müteakip, Germagic firmasıyla anlaşma imzaladı. Germagic ise markayı, ”Germagic Thyme” olarak adlandırdığı için biraz kafa karışıklığına neden oldu. Çünkü “Thyme” kekik manasına geliyor.

Germagic şimdiden dezenfektanı Hong Kong’da binden fazla düşük gelirli ailenin evine uyguladı. Bu evlerde çok fazla insan bir arada yaşadığından, hastalığın bulaşma olasılığı oldukça yüksek. Tabi kamu alanlarını bu dezenfektanla kaplamak birkaç bin dolara mal olabilir fakat  geleneksel dezenfektanlarla günde birkaç temizlemek gerektiğinden, maliyet kurtarabilir. Germagic MAP-1’i doğrudan tüketicilere 50-200ml’lik şişelerde sunmayı planlıyor. Dezenfektanın fiyatı 9-32 dolar arasında değişiyor.