Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, 5 Aralık Dünya Toprak Günü’yle ilgili açıklama yaptı. 

Yıldız açıklamasında şunları kaydetti: 

"Dünya Toprak Günü her yıl 5 Aralık’ta toprağın Dünya üzerindeki önemini vurgulamak için düzenlenmektedir. Temel ihtiyaçlarımız besin ve enerji elde ederek hayatta kalmak için toprağa ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler (BM) Toprak gününü kutlamakta öncülük yapmaktadır.

Uluslararası Toprak Bilimleri Birliği (IUSS), 2002 yılında, 5 Aralık’ın Dünya Toprak Günü olarak, toprağın doğal sistemin kritik bir bileşeni ve insan refahına hayati bir katkı maddesi olarak önemini kutlamak için öneride bulundu ve kabul edildi. Tayland Krallığının öncülüğünde ve “Küresel Toprak Ortaklığı” çerçevesinde FAO, Dünya Toprak Günü’nün resmi bir farkındalık yaratma platformu olarak kurulmasını destekledi. FAO Konferansı, Haziran 2013’te, Dünya Toprak Günü’nü oybirliğiyle onayladı ve 68. BM Genel Kurulunda resmi olarak kabul edilmesini istedi. Aralık 2013’te 68. BM Genel Kurulu 5 Aralık’ı Dünya Toprak Günü ilan etti Dünya Toprak Günü her yıl 5 Aralık’ta toprağın Dünya üzerindeki önemini vurgulamak için düzenlenmektedir.

Temel ihtiyaçlarımız besin ve enerji elde ederek hayatta kalmak için toprağa ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler (BM) Toprak gününü kutlamakta öncülük yapmaktadır. Toprağı her türlü erozyonlardan ,plansız şehirleşmeden ,her türlü kimyasallardan insanlığın geleceği için korumak önceliklerimiz arasında yer almalıdır. Yaşanabilir bir dünya için şarttır. Gıdaya ulaşmadaki en önemli faktörlerden biriside topraktır.

Toprak insanlık için ne kadar önemli ise hayvancılık içinde bir o kadar önemlidir. Toprak olmazsa tarımsal üretimde olmaz. Tarımsal üretim olmayan yerlerde hayvancılıkta zor duruma düşer. İnsanlar hayvanlardan elde etmiş oldukları gıdalara ulaşmaları çok zor olur. Büyük sığır ,manda v.b., küçükbaş koyun ve keçi tüm hayvanlar öncelikle kaba yem dediğimiz ot ,yonca , mısır silaji ,saman v.b tüm tarımsal ürünlere yaşamlarını idame ettirmek için mutlak ihtiyaçları vardır.

Toprağın olmadığı yerde bunları üretemezsiniz. Hayvansal gıdaları üretemediğinizde insanlıkta hayvansal gıdalardan maalesef mahrum kalmış olur. Güzel bir gelecek için tüm insanlık toprağa sahip çıkmalıdır. Okullarımızda öğretmenlerimiz çocuklarımıza toprağın önemini ,değerini ayrıntılı anlatmalılar. Topraksız ,güvenli bir gıda politikaların bahsetmek mümkün değildir. Güvenli sağlıklı bir gelecek için herkes toprağımıza , toprağın sağlığına sahip çıkmalıdır."