Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Dünya Yumurta Günü sebebiyle, yumurtanın besleyici değerlerine dikkat çekti.

Yıldız, "Dünya Yumurta Günü, yumurtanın besleyici değerine dikkat çekmek ve tüketimi yeterli seviyeye getirmek amacıyla, tüm dünyada 1995 yılından bu yana Ekim ayının ikinci Cuma günü kutlanmaktadır.

Yumurtalar içerdikleri amino asitler, kalsiyum, sodyum, iyot, selenyum, kolin ve A, B, D & E vitaminleri bakımından zengin mükemmel bir protein kaynağı bir başka deyişle doğanın protein, vitamin ve mineral depolarıdırlar. 

• Bu özellikleri ile sağlıklı cilt ve göz dokusunun korunmasına ve gece görüşüne yardımcı olur, sinirlerin ve kasların doğru çalışmasını sağlar, kalp hastalığı riskini azaltır, yaşa bağlı hafıza kaybını önler. Yumurtalar satın alabileceğimiz en ucuz ve en yüksek kalitede hayvansal proteini içerir.
• Pişmiş yumurta yemek daha sağlıklıdır .
• Bazı insanlar yumurta çığ tüketirler.Yumurtayı çığ
tükettiğinizde , yumurtadaki proteinlerin sadece yüzde 50'si sindirilebilir. Pişirildikten sonra ise vücut proteinlerin
yüzde 90'ından sindirilebilir.

Yumurta Tazeliği İpuçları
• Bir yumurtanın taze olup olmadığından emin değil
misiniz? Emin değilseniz yumurtanın tazeliğini test için en iyi yolu bir bardak suya bir yumurta konulur. Yumurta batarsa tazedir. Eğer yüzerse? muhtemelen eskidir bayattır. Yumurta bayatladıkça akının parlaklığı azalır. Bayatlamış yumurtada iç ve dış zarlar arasındaki bağlantı gevşer. Su kaybına bağlı olarak hava kaması giderek büyür. Yumurta akının direncinin azalmasıyla sarı alt kısma doğru iner ve çok bayatlamış yumurtalarda doğrudan doğruya kabuğa dayanır. Taşıma sırasında oluşan sallantılar hava kabarcığının yumurta içeriğine dağılmasına neden olur.
• Yumurta bayatladıkça akının parlaklığı azalır. Akın fibröz yapısı gevşer. Buna bağlı olarak yumurta sarısı bombeli görünümünü kaybederek yassılaşır ve ak içerisinde serbestçe hareket etmeye başlar." dedi.