İşte aklımızda bulundurmamız gereken 11 gerçek:

-Pnömokok aşısı hem Covid-19’dan korumaz, hem de Covid-19’un zatürreye sebep olmasını önlemez.

-Pnömokok aşısı herkese önerilmez.

-2 yaş altı bebeklere rutin yapılır.

-Pnömokok aşısı için zatürre aşısı demek doğru değil. Aşı, pnömokokların neden olduğu zatürre, menenjit ve diğer enfeksiyonların büyük bir kısmını önler.

-Pnömokok aşısı 65 yaş üstüne gereklidir.

-2-65 yaş arası kişilerde kronik hastalık varsa önerilir.

-Covid-19’un kendisi viral pnömoni yapabilir. Pnömokoklar, influenza yani gripte ikincil enfeksiyonların nedeni olabilirken bu Covid-19 hastalarında daha sık görülmemektedir. Covid-19 nedeniyle yoğun bakım ünitesi yatışı olursa, hastane enfeksiyonu etkenleri ile bakteriyel zatürreler (pnömoni) olabilir.

-Kronik hastalık durumu, dalak olmaması, orak hücreli anemi, kanser, kronik akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları ve otoimmün hastalığı (bağışıklık sistemi bozukluğu) olanlar pnömokok aşısı için hekimlerine başvurmalı. Astım hastaları ise risk grubunda değildir, aşılanmaları gerekmez.

-2 tip pnömokok aşısı var. Biri konjuge olan, tek doz önerilir, diğeri ise polisakkarit olan. Bu, uzun süreli antikor sağlamadığı için 5 yılda bir tekrarlanmalı. Önce konjuge aşı, ardından en az 2 ay sonra polisakkarit aşı yapılabilir. Biri diğerinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır.

-Türkiye’de yeterli aşı olmadığından, aşı sadece gerekli kişilere önerilmeli.

-Yukarıda sayılan gruplar içinde değilseniz aşı olmanız gerekmez.