SAÜFEST bünyesinde düzenlenen KİTAPFEST kapsamında yazar Kadir Gurbetçi ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Gurbetçi söyleşide; medeniyet ve şehirli olma kavramlarının günümüzde ifade ettiği anlamlara değinerek, şehir hayatının sürdürülebilir olmasının bu kavramların getirdiği ön kabullerin benimsenmesiyle mümkün olduğunu belirtti.

“Varoluşu sebebiyle insan medenidir”
Çeşitli dernek, vakıf ve sermaye şirketlerinde yöneticilik yapan Kadir Gurbetçi, sözlerine şehir hayatının geçmişten beri çok konuşulan ve insanlık tarihinden bu yana var olan bir hadise olduğunu söyleyerek başladı. İnsan ve medeniyet kavramlarına odaklanan Gurbetçi, “İbn Haldun insana medeniyeti gereği asil insandır diyor. Aristoteles gibi insan yaradılışı gereği politiktir demiyor. Yani varoluşu sebebiyle insan medenidir demektedir. Medeni dedikten sonra ister istemez sorumluluğu da beraberinde kabul etmiş bulunuyor. Dünya öteden beri şehirlere akıyor. Şehir aslında bir medeniyettir” ifadelerini kullandı.

“Günümüzde şehirde yaşamak arzu ediliyor”
Kadir Gurbetçi, şehrin avantajları üzerine konuşurken, “Aslında şehirlerde insanlar birçok meselesini çözebiliyor. Şehirlerde büyük ölçüde rekabet ortamı var, güvenlik ortamı var, çalışma ortamı var, kültür-sanat ve eğitim gibi birçok alanlarda insanlar şehirlerde rahat nefes alabiliyorlar. Şehirlerde yaşamak günümüzde artık çok cari ve arzu edilen bir durumdur” dedi.

“Güvenlik ve kariyer kaygısı”
Göç hususuna da değinen Gurbetçi, “Öyle ki her hafta 1 milyona yakın insan dünyada şehirlere göç ediyorlar. Bu göç edenlerin her birinin farklı sebepleri vardır. Ama bunların hepsini ana bir başlıkta toplarsak temel olarak insanların güvenlik ve kariyer kaygısıyla göç ettiklerini görmekteyiz. Dolayısıyla, göçlerden dolayı şehirler büyüyerek büyükşehirlere evrildi” diye konuştu.

Gurbetçi, bu keyifli söyleşinin ardından İlke Yayıncılık standında düzenlenen imza etkinliğinde okurlarıyla buluştu.