Merhabalar…

Yeni yıla saatler kala... Yine yeniden umutlar başlıyor. Geleceğe dair planlar vardır ya, işte sana bembeyaz bir sayfa! Yeni bir yıl… Sevdiklerimizle bir araya gelmek için bir vesile… Acısıyla tatlısıyla bir yıl daha geçti. Yeni yılın tüm insanlığa ve ülkemize barış, mutluluk, sağlık getirmesi temennisiyle yeni yılımız kutlu olsun.

Yeni yılın geçmişten günümüze gelen sürecine bir bakalım…

Yılbaşı kutlamalarının kaynağı nedir?

Yılbaşı kutlamaları yeni bir yılı karşılamak amacıyla yapılır. Bu gelenek milattan önce 46 yılında Roma İmparatorluğunun önemli liderlerinden Julius Sezar tarafından başlatılmış.

Yeni yılın ilk günü dünyada en yaygın şekilde kutlanılan Miladi takvimin ocak ayının ilk günü olarak belirlenmiş.

Her alanda yeni bir başlangıç anlamını taşıyan yeni yıl, dünyada birçok ülkede değişik gelenek ve etkenliklerle kutlanır. Tümünün ortak amacı ise gelecek yılın umutla bolluk ve şans getirmesi...

31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gecede kutlanan yeni yıl ile Noel bayramı temelde birbirinden farklı. Ancak iki bayramın yakın olmasıyla, Ülkemizdeki gibi Noel kültürüne yabancı olan ülkelerde sıkça Noel ile yılbaşı karıştırılıyor.

Hristiyanlığın Avrupa’da yayılmasının ardından Noel ve paskalya gibi dini bayramlar yeni yıla başlangıç olarak kabul gördü ve 25 Aralık’taki Noel Hristiyanlık inancında Hz. İsa’nın doğumunu kutlamak amacı olan bir bayramdır. Noel dini bir bayram özelliği taşımasına rağmen yılbaşı böyle bir özelliği taşımamaktadır. Mart ayının sonlarındaki Paskalya uzun bir dönem bazı Avrupa ülkelerinde yılbaşı olarak sayıldı.

1926 yılında Miladi takvim kabul edilince 1 Ocak günü yeni yılın ilk günü olarak kabul edildi. Ancak o zaman yılbaşı tatili yoktu. Tesadüf eseri 1926’yı 1927’ye bağlayan gün, hafta sonu tatiline denk geldi. O gün sabaha kadar süren eğlenceler tertiplendi. İlk resmi yılbaşı tatili ise 1936 yılında gerçekleşti. 31 Aralık öğleden sonra 1 Ocak gününü kapsayacak şekilde resmi tatil olması kabul edildi.

1938 yılbaşında ise Mustafa Kemal Atatürk, ilk kez yeni yıl tebriklerine cevap yayınladı. Cevap şöyleydi:

“Yeni yıl münasebetiyle yurdun her tarafından vatandaşların yüksek duygularını ve samimi temennilerini bildiren telgraflar gelmektedir. Buna mütehassıs olan Atatürk, teşekkürlerinin ve saadet dileklerinin iletilmesini emir buyurmuşlardır.”

Yeni yılın gelişini kutlamak, her şeye baştan başlamak ama bu kez daha iyi olacağını umut etmek günah olmasa gerek. İnançlarımız ve değerlerimiz farklı da olsa umutlarımız aynı…

Yeni yılın getirdiği mutluluğun tüm kötülükleri unutturacağı, başarıların tüm başarısızlıkları yok edeceği, güzelliklerin hayatınızı dolduracağı bir yıl olması dileğiyle…

Sevgiler…

Mail:[email protected]