Yolsuzluğun en basit ve yaygın tanımı "kamu gücünün özel çıkarlar için kötüye kullanılması” şeklinde yapılır.

Yolsuzluğun türleri vardır. Siyasal Yolsuzluk ve Yönetsel Yolsuzluk diye iki ana başlıkta toplanır yolsuzluklar.

Yönetsel Yolsuzluğun alt türleri vardır ; Rüşvet , Haraç , Zimmet , Kayırmacılık, Rant Kollama, Patronaj, Oy ticareti, Lobicilik…

Kayırmacılığında çeşitleri vardır ; Akraba Kayırmacılığı (Nepotizm) , Dost Kayırmacılığı (Kronizm), Siyasal Kayırmacılık (Partizanlık), Hizmet Kayırmacılığı…

Yolsuzluğun tanımı ve çeşitleri bilimsel çalışmalar sonucu elde edilen verilerden ortaya çıkmıştır. Yani buraya kadar okuduklarınızı kafamdan yazmadım.

Yolsuzluklar ile her zaman hayatımızın her anında karşılaşırız . 17. yüzyılda yaşayan Karacaoğlan şiirinde bakın nasıl anlatmış yolsuzluğu ;

Bu dünyada adam oğluyum dersin

Helâli haramı durmayıp yersin

Yeme el malını er geç verirsin

İğneden ipliğe sorulur birgün.

xxx

Ustalar yapıyı tersine yapar

Esnaflar işine hileler katar

Zamane kadısı altına tapar

Doğru hak şeriat sürülmez oldu

1995 yılından bu yana Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından her yıl yayımlanan Yolsuzluk Algısı Endeksi, bir rapor halinde dünya ile paylaşılmaktadır. Raporda konunun uzmanlarının görüşleri ve kamuoyu araştırmaları sonucunda ülkelerdeki yolsuzluk algısı tespit edilir ve ülkelere 100 (temiz) ile 0 (yüksek derecede yolsuz) arasında bir puan verilir.Bu rapora göre Türkiye 91.sıradadır.

Her yıl küresel çapta 1 trilyon dolar rüşvet verildiğini, tahmini 2,6 trilyon dolarlık yolsuzluk yapıldığını biliyor muydunuz. Rakamlar, dünyanın 80 milyar dolarlık toplam gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 5'inde daha fazla.

Gazeteci Necati DOĞRU Ekim 2020’de gazetecilerin bir ayda 5 bin 703 yolsuzluk haberi yaptığını yazmış ve eklemiş bu durum karşısında yargının sessiz kaldığını.

Yolsuzluğu basitleştirmeyin!

Selam ve Saygılar,