Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Sosyal Gelişim Merkezi (SGM) salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya komisyon üyeleri, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve Büyükşehir bürokratları katılırken meclise Ekrem Yüce başkanlık etti. Başkan Yüce, toplantıda Büyükşehir SASKİ’nin şehrin altyapısını sil baştan yenilediği projeleri tek tek sıraladı.

43 ayda şehrin dört bir köşesinde hayata geçirilen eserleri anlatan Yüce içme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon alanında ve üretim tesisleri noktasında şehrin geleceğini garanti altına alacak projelerin detaylarından bahsetti. Yapılan sunumda ‘tarihi proje’ olarak nitelendirilen Darıçayırı Barajı, Karaman GES, Numune İnceleme Laboratuvarı, SASKİ Arşiv Binası, Hanlı Hizmet Binası, İSO 9001 Kalite Su Yönetim Belgesi, Taraklı Arıtma Tesisi projeleri ön plana çıktı.

Yüce, tüm altyapı, baraj, içme suyu şebekesi, arıtma, kanalizasyon ve yağmursuyu imalatı projeleri dâhil edildiğinde hayata geçirdikleri projelerin maliyetinin yakında 4 milyar TL’yi bulacağını ve Sakarya’ya 100 yıllık tarihi bir proje kazandıracaklarını açıkladı. Yüce, “Sakarya’ya uzun yıllar hizmet edecek dev bir altyapı oluşumunu hazırladık, şehrin yarınlarını garanti altına almak için gündüz gece çalışıyoruz” dedi.

Darıçayırı Barajı’nı 3 milyar TL gibi bir yatırımla hayat geçireceklerini ifade eden Yüce, bu proje hizmete girdiğinde Sakarya’nın enerji üretimiyle yılda 750 milyon TL gelir elde edeceğini açıkladı. Bir başka üretim odaklı yeni nesil proje olan Karaman GES’te 14 bin güneş paneliyle yılda 4 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak kapasitede üretim yapacaklarını vurguladı.

SASKİ’nin kurulan özel laboratuvarda 300 farklı parametrede incelenen içme suyunu sunarak İSO 9001 Kalite Su Yönetim Belgesi’ni alan ilk su idaresi olduğunu hatırlatan Yüce, 215 milyon TL’lik yatırımla hayata geçen Akçay Barajı’nı anlattı. Ayrıca 120 milyon TL’lik Kaynarca su arıtma, 10 bin 750 metrelik sondaj, 763 kilometrelik şebeke yenileme ile toplamda 150 milyon TL’yi bulan içme suyu ile kanalizasyon şebeke imalatı projelerine değindi.

Karaman GES’ten bahseden Yüce, “Görevde bulunduğumuz 43 aylık süreçte hemşerilerimizin hayatını kolaylaştırmak adına 31 projeyi tamamlamış ve hemşerilerimizin hizmetine sunmuş bulunmaktayız. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü olarak 1041 km altyapı ağı ve Darıçayırı Barajı inşasıyla toplam 4 milyar TL’lik yatırımı şehrimize kazandırmış olacağız. 60 milyon lira yatırımla 55 bin m²’lik alanda, 14 bin adet güneş paneli ile yıllık 8 GWh elektrik üreteceğiz. Böylece yıllık 4 bin hanenin elektrik tüketimine eş değer enerjiyi üretmiş olacağız. Çalışmaları Aralık 2020 tarihinde başlayan projemizi önümüzdeki yılın başlarında tamamlayarak şehrimizin enerji üretimine değer katacağız. Sakarya’nın yarınlarını garanti altına alıyoruz” dedi.

“Karasu Darıçayırı mahallesinde Darıçayırı Deresi üzerine bir baraj yapmak için çalışmalarımızı başlattık. Sakarya’ya 100 yıllık tarihi bir proje kazandıracağız. Bu baraj Kaynarca, Söğütlü ve Ferizli ilçelerine alternatif su kaynağı olacağı gibi, bu bölgelerde hizmet verecek olan sanayi kuruluşlarının su ihtiyacını karşılayacaktır. Burada elektrik üreterek şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacağız. Baraj ve yardımcı yapıları, içme suyu arıtma tesisi, HES ve isale hatları bölgeye kazandırılacak. Maliyeti 3 milyar TL olan projemiz faaliyete girdiğinde ise yılda 750 milyon TL gelir elde edeceğiz. Darıçayırı Barajı’nı şehrimizin bugününe ve geleceğine kazandırmak için çalışmalarımızı aralıksız şekilde yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Yüce Serdivan’daki altyapı çalışmalarını anlatırken, “Suyun kalitesine verdiğimiz değer ile birlikte tamamladığımız proje sayesinde, 15 Milyon liralık yatırım yaptık ve bölgenin en büyük su analiz laboratuvarını kurduk. Suyun kalitesini gösteren 300 farklı parametre gözetimimiz altında olacak. Serdivan’ın Kazımpaşa, Reşadiye ve Hamitabat mahallelerinde 70 milyon lira değerindeki proje kapsamında inşa edeceğimiz 17,7 km’lik kanalizasyon hattının inşasını başlattık. Serdivan Kemalpaşa Mahallesi’nde mevcuda ek olarak yeni kanalizasyon hatları ile 6 milyon lira değerindeki projemize Ocak 2022 tarihinde başladık ve imalatları tamamlamış bulunmaktayız” dedi.

Kayıp kaçak önleme çalışmaları sayesinde 4 milyon TL kazanç sağladıklarını kaydeden Yüce, “Başta 32 Evler Mahallesi olmak üzere Serdivan’daki 11 mahallemizde su kayıplarını azaltmak ve israfı önlemek için 7,5 km’lik içme suyu hattında çalışmalarımızı tamamladık. Böylece su kayıplarını en aza indirdik. Proje ile 4 milyon TL ekonomik kazanç sağlamış olduk. Proje kapsamında ayrıca 32 Evler Mahallesinde 2,5 km’lik yağmur suyu hattını tamamladık. Serdivan’ın diğer bölgelerinde de benzer çalışmalar yürütüyoruz. 10 milyon lira değerindeki projemiz tamamlanmış ve kademeli şekilde devreye alınmıştır” diye konuştu.

Yüce, öte yandan Adapazarı’nda inşa edilen kanalizasyon ile yağmur suyu çalışmalarını anlatırken, “Adapazarı Şehit Cengiz Ulusinan caddesinde 3 milyon lira değerindeki projemiz ile 3,2 km kanalizasyon imalatı yaparak caddenin atık su sorununu çözdük. Hemşerilerimizin yoğun olarak kullandığı Katlı Pazar bölgesi, Dr. Nuri Bayar Caddesi, Kudüs Caddesi, İtfaiye Caddesi ve Bosna Caddesinde yağışlarda yaşanabilecek sorunların önüne bölgenin yağmursuyu sorununu 10 milyon lira maliyetindeki projemiz ile kısa sürede çözüme kavuşturduk Mevcut ihtiyacı karşılamada yetersiz olan Akyazı arıtma tesisimizin kapasitesini artırdık. Yıllık 9 milyon m3 atık su arıtacak ve 75 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak 37 milyon 500 bin lira değerindeki projemizi vatandaşlarımızın kullanımına sunduk” dedi.

Akçay Barajı Projesi’ni 215 milyon TL’ye tamamladıklarını anlatan Yüce, “2019 yılından itibaren %44 lük kısmını tamamladığımız Akçay Barajı ve İsale Hattı projesini 95 milyon lira yatırım yaparak toplamda 215 milyon liraya projeyi tamamladık. Ayrıca baraj üzerindeki 3 hidroelektrik santraliyle de yıllık 10 bin hanenin ihtiyacına denk gelen enerji üretiyoruz. Sakarya’nın en önemli doğal güzelliklerinden olan Acarlar Longozu’nu korumak için başta Kaynarca olmak üzere longoz çevresindeki yerleşim yerlerinin atık sularını toplayacak ve arıtacağız. 120 milyon TL’lik proje yıllık 1 milyon m3 su arıtma kapasitesine sahip olacak ve 18 bin hemşerimizin ihtiyacını karşılayacaktır” diye konuştu.

Yüce, diğer yatırımları anlatırken “Hanlı Depomuzun bulunduğu alanda 300 m2’lik prefabrik hizmet binası ve arşiv sistemleri binasını 3 milyon 600 bin TL’lik yatırımla inşa ettik. Türkiye’de tüm birimleri ve tesisleriyle birlikte ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazanan ilk su idaresi SASKİ oldu. 2019-2022 yılları arasında toplamda 10 ilçemizin sağlıklı ve güvenilir içme suyu ihtiyacını karşılamak için 10 bin 750 metrelik sondaj kuyusu açma çalışmalarını sürdürüyoruz. Hemşerilerimizin güvenle ve sağlıklı su tüketebilmesi için toplamda 763,83 km şebeke yenileme çalışması yaptık. Toplam maliyeti 84 milyon 21 bin lira” dedi.

Meclis toplantısında; ilk 24 madde oy çokluğuyla kabul edildi. 25 ile 28. madde arasında kalan 4 madde yeniden görüşülmek üzere Plan ve Bütçe komisyonuna oy birliğiyle havale edildi. 29. maddeden 55. maddeye kadar olan gündemler İmar ve Bayındırlık komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi. 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 maddeler oy birliği ile kabul edildi. 65. maddeden 69. maddeye kadar olan 5 madde ise Plan ve Bütçe komisyonuna havalesi oy birliğiyle kabul edildi.

thumbnail_saski yatırımthumbnail_nC4CkBRFU9thumbnail_darıçayırı 1thumbnail_8-86thumbnail_7-77thumbnail_1 (1)-13