GÜNDEM

Ayşenur Elmacı’dan dikkat çeken köşe yazısı: “O defter kapandı”

Karasu’da 21 mahallenin kırsal mahalle statüsüne geçiş talebinin Karasu Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla reddedilmesinin ardından, Öncü Gazetesi Sahibi Ayşenur Elmacı kaleme aldığı köşe yazısında süreci ve meclis kararını değerlendirdi. “O defter kapandı” başlıklı yazısında Elmacı, kararın beklenen bir sonuç olduğunu belirtti ve komisyonda ret oyu kullanan üyelerin gerekçelerinin kamuoyuna tam anlamıyla yansıtılmadığını vurguladı.

Abone Ol

Karasu’da 21 mahallenin kırsal mahalle statüsüne geçiş talebinin Karasu Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla reddedilmesinin ardından, Öncü Gazetesi Sahibi Ayşenur Elmacı kaleme aldığı köşe yazısında süreci ve meclis kararını değerlendirdi. “O defter kapandı” başlıklı yazısında Elmacı, kararın beklenen bir sonuç olduğunu belirtti ve komisyonda ret oyu kullanan üyelerin gerekçelerinin kamuoyuna tam anlamıyla yansıtılmadığını vurguladı.

Hukuk Komisyonu Başkanı Ömer Faruk Kaya’nın açıklamalarının yeterince tatmin edici olmadığını ima eden Elmacı, kararın yalnızca birkaç isme mal edilmesinin de adil olmayacağını yazdı. AK Parti ve MHP'li üyelerin onay verdiği oylamada, CHP ve YRP’li üyeler ret oyu kullanırken, MHP’li Hakan Özmen’in çekimser kalması da dikkat çekti.

Yazısında Karasu ile birlikte Kaynarca’daki benzer taleplere de değinen Elmacı, Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu konudaki yaklaşımının da belirleyici olacağını ifade etti.

Öncü Gazetesi Sahibi Ayşenur Elmacı, kaleme aldığı "O defter kapandı" başlıklı köşe yazısı şu şekilde:

O DEFTER KAPANDI

21 mahallenin kırsal mahalleye geçişi talebi meclise sunulmuştu. Karasu Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısında komisyonlarda görüşülen 21 mahallenin kaderi komisyonlardan geldiği ret haliyle oy çokluğu ile kabul edildi.

21 mahalle için kırsal mahalleye geçiş defteri bu mecliste adeta kapanmış oldu. Beklenen son muydu? Kesinlikle beklenen sondu.

Mecliste oylama yapılmadan önce Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyesi Mücahit Karakaş, söz alarak “Hukuk Komisyonu ve İmar Komisyonu başkanları olan Abdullah Şahin ve Ömer Faruk Kaya, bu oylamaya komisyonda neden ret verdiklerini bize açıklarlarsa sevinirim hem de halk aydınlanmış olur” şeklinde soru yöneltti.

Mücahit Karakaş’ın sorusu üzerine Hukuk Komisyonu Başkanı Ömer Faruk Kaya; “Yönetmelikte yer alan şartların sağlanmadığını ve ayrıca halihazırda geçişlerinde hukuki menfaatlerinin bulunmadığını düşünüyoruz. Orada 6-7 tane sıralı madde var. Şu an maddeleri hatırlamıyorum ama belediye hizmetinden yararlanan yerler, imar planının olup olmadığı, kırsal yerleşim durumu, ekonomik gelirinin kırsaldan mı kaynaklandığı gibi” diyerek cevap verdi.

Ya da cevap vermiş oldu mu? Bu kafalarda soru işareti olarak kalmadı değil. Kaldı…

Bu durumu sadece Hukuk Komisyonu ve İmar Komisyonu başkanları Abdullah Şahin ve Ömer Faruk Kaya’ya yıkmak da yanlış, bu kararı tek başlarına aldıklarını kimse düşünmüyordur.

Adatepe, Karasu, Yeşilköy, Ortaköy, Yenidoğan, Ardıçbeli, Subatağı, Üçoluk, Taşlıgeçit, Camitepe, Kurumeşe, Paralı, Konacık, Hürriyet, Akkum, Karanlıkdere, Kancalar, Çatalövez, Gölköprü, Kuyumcullu ve Kurudere mahallelerinin talepleri, İmar Komisyonu ile Hukuk Komisyonu kararlarına istinaden reddedildi. AK Parti ile MHP üyeleri onay verirken CHP ve YRP üyeleri ret verdi. MHP meclis üyelerinden Hakan Özmen ise çekimser oy kullanarak onay vermediği görüldü.

Hakan Özmen’i çekimser oy kullanması da gözlerden kaçmadı. Diğer meclis üyesi arkadaşları ret verirken Hakan Özmen’in çekimser kalıp oy vermemesi de dikkat çekti.

Hadi Karasu Belediye Meclisi’nde bu yasa onaylandı geçti diyelim. Bu yasa sadece Karasu Belediyesi’nin aldığı kararla mahalleler hemen köylere geçmeyecek. Karasu’nun onayından sonra birde bu durum Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oylamaya sunulacak. Burada geçti diyelim Sakarya’da geçecek miydi bu yasa?

“Hayır” der gibisiniz değil mi? Evet, aynen öyle…

Kaynarca bu yasayı 3 aydır mecliste tutuyor. Kaynarca da 45 mahalle var ve bu 45 mahallenin 41 mahallesi kırsal mahalleye geçmek için dilekçe verdi. Kalan 4 mahalle de zaten merkez mahalle. Kaynarca yüksek oranla bu yasayı meclisten geçirecek gibi duruyor. Kaynarca bu yasayı geçirirse sonrasında Büyükşehir’e gönderecek ama Büyükşehir’de ne olacak? Orası muamma…

Mecliste herkes bir şeyler yapıyorlar ama kimin ne yapmaya çalıştığını kimse tam olarak kestiremiyor. Bir sonraki mecliste de farklı tepkiler görebiliriz. Buna her zaman hazırlıklıyız.

Sorular soruluyor ama gerekli net açıklama tam olarak alınmıyor. Sorular cevaplar kısa açıklamalarla havada asılı kalıyor.

Mahallelerdeki hemen hemen herkes bu dilekçeyi verirken bunun ret yiyeceğini biliyor muydu? Hemen hemen herkes biliyordu. Veyahut tahmin ediyordu. Sürpriz bir şey yaşanmadı aslında.

Böyle olmalı mıydı? Diye soracak olursanız bence böyle olmamalıydı.

Binlerce insanın talebi ortadaydı ve bu talep reddedildi. Bu durum sadece Karasu Belediyesi’ne özgü bir durumda değil. Kırsal mahallesi olan ilçelerin belediye başkanları bu yasanın uygulanmasını istemiyor. Bunu da açıklıkla dile getiriyorlar, getirdiler de aslında.

Birilerini yargılamadan önce herkes kendini yargılasın…

Sonuçlara üzülmek yerine kendinizi yargılayın olur mu?

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }