Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası resmi eğitim/seminer platformu SATSO Akademi kapsamında “Rekabetçi Türkiye Ekonomisi İçin Genç ve Kadın Girişimciliği” paneli düzenlendi.
SATSO hizmet binasında düzenlenen; E-Akıl Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Dereli, Sermaye Piyasaları Araştırmaları Merkezi Genel Koordinatörü Hayriye Ataş, Doğrudan Satış Derneği Genel Koordinatörü Dr. Samet Serttaş ve Kamu Politikaları Stratejik Araştırmaları Merkezi Başekonomist Yusuf Türk’ün davetli konuşmacı bulunduğu panele SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, SATSO üyeleri ve ilgili katılımcılar iştirak ettiler.
Gençler ve kadınların iş hayatına katılımının önündeki engeller ve çözüm yolları, Türkiye’nin kadın ve genç girişimciliği açısından OECD ve AB ülkeleri arasındaki konumu, yapay zekâ ve yeni teknolojilerin kullanımı ve geleceği nasıl bir girişimcilik ile Türkiye ekonomisine avantaj sağlar? yeni nesil sermaye yatırım araçlarının genç ve kadın girişimciliğine sunduğu fırsat ve tehditler konu başlıklarında işleyen panelde fikir alışverişinde bulunuldu.
Toplantıya katılan panelistleri ve konukları selamlayan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “SATSO’ya ve üreten şehir Sakarya’ya hoş geldiniz. Bizim her zaman inandığımız ve doğru bildiğimiz şey üretimin gücü, Türkiye’nin de üretimle şahlanacağıdır. Üretim çok önemli ancak üretimin gelişimi ve değişimi de çok daha önemli. Ülkemizin en değerli hazinesi kadın ve genç nüfusunun girişimci fikirleridir. Her zaman yeni fikirleri önemsemek gerekiyor. Çünkü nice 50 veya 100 yıllık tarihe sahip, ciddi üretimleri olan firmalar bugün belki de bir fikirle oluşan mobil aplikasyonlar kadar piyasa değerine sahip değiller. Bu nedenle bir fikir ve girişim dünyayı değiştirir. Bu anlamda panelimizin verimli geçeceğine inanıyorum. Konuk panelistlerimize ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
Panel bölümüne geçilen programda konuşan;
Doğrudan Satış Derneği Genel Koordinatörü Dr. Samet Serttaş, “Türkiye de girişimci eksiği var ve istenen rakamlarda değil. Ne okuyan ne de çalışan gizli işsiz dediğimiz bir kesim var ve büyük bir kesim. Bizim girişimci adaylarımız banka araçlarını nasıl kullanacağını çok bilmiyor. Satış ve pazarlama da bir beceridir. Bizde girişimcilik kültürel olarak perakendecilik olarak görülmeye devam ediyor ve ilk iş ofis açmak oluyor. E-ticarette bir kadını doğrudan girişimci yapamıyorsunuz bu nedenle el işi ürünler vb. gibi doğrudan satış da daha kolay geliyor. Finansal okuryazarlık burada devreye giriyor. Bu çok önemli bir konu ve bu konuda mesleki kuruluşlar üzerine düşeni yapıyorlar. Üretilen değeri topluma vermek gerekiyor. Önemli olan girişimcinin bu konuya yönelik üzerindeki korkuyu almaktır.” diye konuştu.
E-Akıl Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Dereli, “Girişimcilik zor zanaat. Nakit akışını ve finans yönetimini öğrenmek gerekiyor. Günümüzde rekabet de çok kızıştı ve katma değeri çok yüksek bir iş fikri gerekiyor. Herkesin kendini yapay zekaya göre ayarlaması lazım. Bizim yerimize düşünen yapıların olduğu çağda kadınların önü açılacaktır. Kimisi hazır kimisi hiç hazır değil. Yapay zekada başarılı olmak için veriye ihtiyacınız var. Algoritma mantığı bu şekilde çok daha verimli kullanılabilir.” dedi.
Kamu Politikaları Stratejik Araştırmaları Merkezi Başekonomist Yusuf Türk, “Kadınların girişimciliğe katılma oranları yüzde 1 maalesef. Kadınlarımızın iş hayatına katılımını artırmak ve ekosistemi çeşitlendirmek gerekiyor. Türkiye son yıllardaki özellikle dijital girişimcilikte çok büyük markalar yarattı ve bu alanda iyiyiz. Birçok girişimci destekleri var ancak bunların veriliş biçiminin yanlış olduğunu düşünüyorum. Girişimcilik fikirle başlar ancak devamı için de eğitim almak mutlaka gerekiyor. Kuluçka veya is geliştirme merkezleri bu konuda çok katkı sunuyor ve de KOSGEB TÜBİTAK destekleri de yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı.
Sermaye Piyasaları Araştırmaları Merkezi Genel Koordinatörü Hayriye Ataş, “Hem yerelde hem de ulusalda finansman kaynakları çok var ancak kadınların bunlara ulaşması biraz zor oluyor. Çünkü teminata dayalı sistem var ve krediye erişim zor oluyor. Güvenilir girişimci finansal geçmişiniz olması isteniyor. Birçoğu ilk adım atıyor ancak devamı gelemiyor. Yeni yatırım araçlarını kuvvetlendirmek gerekiyor. Ulusalda olan yatırım sistemlerinin yerelleştirilmesi ve kırsalda çalışan kadınlara yönelik özellikle kurumsallaşma ve devlet politikalarıyla desteklenmesi gerekiyor. Finansal okuryazarlık oranı kadınlarda çok düşük ve bu konuda eğitim müfredatları oluşturmak, SATSO ya da mesleki kuruluşlar ile bu çözüme yönelik ağlar oluşturulması fayda sağlayacaktır.” diye konuştu.