Ford Otosan otomotiv sektörünü dünya genelinde etkileyen yarı iletken malzeme sıkıntıları nedeniyle Gölcük fabrikasında ara verdiği üretimini 7 Haziran’da yani planlanandan bir hafta erken başlatacağını açıklarken, Eskişehir kamyon fabrikasındaki üretime yaklaşık iki hafta ara verme kararı aldı.

Şirketin KAP açıklamasına göre yarı iletken tedarik sıkıntısının kamyon üretimini de etkilemeye başlaması nedeniyle Eskişehir kamyon fabrikasında yaz aylarında yapılacak planlı bakım çalışmaları öne çekildi. Hafif ticari araç modellerine kıyasla gelirlerdeki payı daha az olan çekici ve kamyon modellerinin üretildiği fabrikada üretime 31 Mayıs-17 Haziran’da ara verilecek.

Transit ve Custom hafif ticari araç modellerinin üretildiği Gölcük fabrikasında 19 Nisan’da duran üretime, ABD’li ortağının aldığı önlemler ve tedarikçilerle varılan anlaşmalar sayesinde 7 Haziran’da tekrar başlanacak. Daha önceki açıklamada üretime başlama tarihi 13 Haziran olarak açıklanmıştı.

Şirket Courier hafif ticari araç modelini ürettiği Yeniköy fabrikasında ise üretime ara vermedi.

Ford Otosan bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 100,000 adet hafif ticari araç ve yaklaşık 3,000 adet kamyon ile çekici üretti.

Ford Otosan, kesintilere rağmen yaz ayında üretimin hızlanacağını belirterek yıl sonu üretim ve satış hedeflerini değiştirmedi. Şirket bu yıl 390,000-410,000 araç üretmeyi, 410,000-430,000 araç satmayı hedefliyor.

Salgın hastalık ile birlikte tüketici elektroniğine olan talebin artması sonucu yarı iletken sektörü dünya genelinde otomotiv parçalarına üretimde verdiği önceliği düşürdü.

Her ne kadar arz sıkıntısının birkaç aya hafiflemesi bekleniyor olsa da Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesinde fabrikalar yarı iletken ürünleri bulmakta sıkıntı çekiyor ve üretim programlarını değiştiriyorlar.