TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu'nda sunum yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye'de iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileriyle ilgili dikkat çekici bilgiler paylaştı.

Türkiye'de alınan önlemlerle birlikte plastik poşet kullanımının yüzde 80 azaldığını belirten Birpınar, küresel ısınmanın etkilerine dikkati çekti.

Birpınar, sıcaklıkların yüzyılın sonuna kadar 3-4 derece artması durumunda deniz seviyesinin 5 metreye kadar yükselebileceğini ve bu sebeple de dünyadaki birçok ada ülkesinin yok olacağını kaydetti.

Birpınar, "Eğer bu gerçekleşirse belki de işte İstanbul Boğazı'nda başka binaların yalı olacağını görebileceğiz. Türkiye'de iklim değişikliğine inananların sayısı yüzde 85'lere çıktı. Karadeniz Bölgesi'nde hamsinin fiyatı bu sene 50 TL'ye kadar çıktı. Bunun sebebi deniz suyunun ısınması. Hamsi bu sebeple Rusya ve Ukrayna kıyılarına kaçıyor. Hamsinin kilosu seneye 100 TL'ye de çıkabilir. Bu balık türü soğuk sularda sürü yapıyor. Buna uyum gösterici tedbirler alacağız." ifadelerini kullandı.