//Esra Şenli//

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine toplantısı sonrasında lokanta ve kafelerin yüzde 50 kapasiteyle çalışmasına imkan veren karar sonrasında müşterileri ağırlamak için aylar sonra kepenklerini kaldıran kafe, restoran ve lokanta sahipleri halk54.com'a konuştu.

Sakaryalı lokanta ve kafe işiyle uğraşan esnaflar Ramazan ayına kadarki süreçte yüzde 50 kapasiteyle işyerlerinin müşteri kabul etmesini olumlu karşılarken, bazı esnaflar işyerlerinin bundan sonra açılmasının hiçbirşey ifade etmediğini söyledi. 

İşyerinin kapanmaması için dışarıdan desteklerle ayakta durduğunu belirten kebapçı işletmecisi Muharrem Ünkesmez, "Ayakta çok zorlandık ama anne baba desteğiyle ayakta durduk. Buradan kazandığımız bir gelirimiz yoktu zaten. Maksadımız dükkanımızın kapanmaması. Dışarıdan desteklerle ayakta durduk. Şu an 2 ağabey-kardeş çalışıyoruz. İkimiz beraberiz. Eleman işlerine giremiyoruz. Çünkü maddi olarak karşılayabilecek güçte değiliz. Maksadımız sadece dükkanımızı çevirebilmek. Kira işini sağ olsun dükkan sahibimiz bize yardımcı oldu. Birazını öteledi birazını almadı." dedi.

Ünkesmez, "Bundan sonra açması hiçbir şey ifade etmedi. Çünkü bu sektörün kazancı ramazandadır. 11 ayın sultanı derler. Ramazan bizim kazancımız o zamandı. Ama ramazanı açmadılar. Biz zaten 4-5 aydır kapalıyız. Sonuçta 10 gün açtı. 10 gün de biz ne yapabiliriz? Müşteriler açık olduğunu duyana kadar zaten 10 gün geçer. Sonra da zaten ramazan geliyor, tekrar bir ay kapalıyız. Tekrar paket servisine dönüyoruz. Paket servisinden bir dükkan ne kadar ayakta durabilir ya da nasıl 2 ev ayakta durabilir. 7 ay oldu Konya'dan geleli. Bizim çevremizde yok. Biz ürünlerimizin lezzetiyle burada bir çevre yaptık. Ama ayakta durulabilecek zaman değil. Şunu bekliyoruz. Geçen yıl ramazanımızı yediler, bu yıl da ramazanımızı yiyorlar." dedi.

Ünkesmez, "Şu an yapacak bir şey yok. Ramazan bizim harmanımız. En iyi işimiz ramazan da olur. Toplasanız 7-8 gün çalışacağız. Sonra ramazan da tekrar kapatacağız. Gündüz zaten çalışamayız, paket olmaz. Akşam da ne kadar paket götürebiliriz. Bizim ürünümüzü burada yemedikten sonra bir lezzet alamazsın. Ramazanda da ne kadar paket olur, ne kadar yetiştirebiliriz aynı saate bilemiyoruz. Yetkililer denetlesinler her tarafı ama rahat bıraksınlar. Bu ülkenin askeri, polisi çok. Gerekirse her caddeye bir iki polis versinler denetlemeli bir şekilde her tarafı açsınlar. Ramazan da ve normal zaman da. Çünkü bu ülkenin üçte biri kafe restorancı ve elemanlar. Az müşteri alalım ama sürekli alalım. Olmamasından çok daha iyidir. Akmasa da damlar." dedi.

Sektörün çok zor durumda olduğunu ifade eden kebap işletmecisi Fatih Bademci ise, "Ekmek parası dönecek ama sektör çok zor durumda. Komşularımızın çoğu açmış değiller. Bizim işimiz restoran ve Konya üzeri mutfak olduğu için biz biraz daha kendimizi soyutladık. Kaliteli malzeme kullanıyoruz. O yüzden biraz ismimizi tutturduk. Çok memnun muyuz kesinlikle değiliz ama daha kötüsünü de düşünmekte fayda olduğunu düşünüyorum." dedi.

Kahvaltı ağırlıklı kafe işleten Mehmet Çıngır, "İşletmemizde 30 kişi çalışıyordu, şuan kimse yok.  Bugün malzeme olmadığı için açamadık. Bir sürü malzeme alınması lazım. Nasıl alalım para yok. Bir gün de nasıl alalım malzemeyi. Malzeme alsak bile 2 gün sonra kapanacak. 4-5 günlük bir şey. Malzeme alsak, malzeme elimizde patlayacak. . Bayramdan sonra açmayı düşünüyoruz. Bayramndan önce açamayız çünkü bizim malzememiz çok. Malzemeleri de borçla alacağız muhtemelen. Sonra kazanırsak vereceğiz. Kazanamazsak yok. Çalışanlardan bir tanesi kuryelik yapıyormuş. Biraz önce geldi baktı dükkan kapalı gitti. Bazıları sağ da solda çalışıyorlar. Toplasak gelecekler mi onu da bilmiyoruz. Gelen olur mu olmaz mı 30 kişi napacağız bilmiyorum. Geçen hafta açılacak diye temizlik yaptık. Ama açılmadı maalesef.  Bizim yapacağımız iş ramazan da, razamazanda da kapalı olunca napacağız bilmiyorum." dedi.