//Nurettin Eryılmaz-Esra Şenli//

Geçtiğimiz günlerde İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararla zincir marketlerin inşaat malzemesi, hırdavat, tekstil, giyim, züccaciye, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kırtasiye ve otomotiv ürünleri satışı yapması yasaklanmıştı.

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turan Salihoğlu, market zincirlerde birçok ürünün satışının yasaklandığı kararı halk54.com’a değerlendirdi.

Alınan kararın esnaf için olumlu olduğunu ifade eden Başkan Salihoğlu, “Muhakkak ki esnaf için iyi olmuştur. Pazar günü hiç değilse esnafımıza kalmıştır. Mahalleliler caddeliler, müşteri de esnafımızdan alışveriş yapacaktır. Ama diğer konuya gelirsek yani kırtasiye, züccaciye onların satımıyla ilgili şu an ben inanıyorum ki marketler de zincirlerde 3 bin 308 sayılı yasaya yani çıraklık eğitim yasasına göre orada ustalık belgesi olan yoktur, kalfalık belgesi olan yoktur.” dedi.

Salihoğlu, “Yasal olmayan usulsüz bir satış vardır. Çünkü bizim esnafımız bir iş yeri açarken hemen belge istenmekte belediye tarafından. Acaba onlara soruluyor mu belgeniz var mı? Bu ürünü satıyorsunuz, burada yetkili kimse var mı? diye soran da yoktur. AVM'ler Avrupa'da şehir dışındadır, arabayla gitmeniz lazımdır. Biz de AVM’ler şehrin göbeğinde, zincir marketler mahalle bakkalından daha çok var. Yani bizim neremiz düzgün ki bir pazar günü kapatmakla bu olayı çözeceğiz.” dedi.

Salihoğlu, “Kırtasiye malzemesi gibi şeyleri satmak için ustalık belgesi gerekir ama ben sanmıyorum zincir marketlerde ustalık belgesi olduğunu. Denetlemeye çıkılsın bakılsın yoktur. Bu da işin başka bir boyutu. “ dedi

Salihoğlu, “Gıdayı satmak için de belge lazım, ona da satış belgesi lazım. yani her şey belgeli. Bir bakkal açılırken bir sürü evrak istiyor belediye. Ama zincir marketler gayet rahat bir şekilde gelip açıyorlar. Onun için yani çelişkiler çok var.” dedi.

Salihoğlu, “Esnaf kapalı ama bankalara ödemelerini yapabilir vatandaşlar. Maliye defterdarlar açık, SGK açık. Alışveriş yapmasa da olur vatandaş, borçlarını ödesin. Geçen yıl da zordu bu yıl da öyle görünüyor. Allah yardımcımız olsun.” dedi.