Tv264’te yayınlanan Gazeteciler Soruyor programının bu haftaki bölümünde, gazeteciler Kocaeli’nin vaka sayılarına, kırmızı grupta olmalarına rağmen kafe, restoran ve lokantaların açık olmasını protesto ediyor.

Canlı yayına katılan Kafe İşletmecisi Murat Dalgıç, sektörde yaşanan sorunları tek tek anlattı.

“Maşukiye’de açık olan dükkan Yanık’ta kapalı” diyen Dalgıç, “Haksızlık olduğu apaçık ortada. Biz kontrollü açmaya hazırız. Ancak bizlere şuanda sunulan akşam 19.00’da kapatılması bizleri tatmin etmeyecek. Bizler sektör olarak akşam kazanç elde edebiliyorduk. Akşam saatlerine kadar açalım gerekirse yüzde 30 kapasiteyle açalım. Amacımız kira borçlarının birikmemesi dükkanların kendini döndürmesi.

Siyasi partilerin il başkanlarıyla görüştük. Dertlerimizi anlattık. Ya komple kapanabilir, ya da esnetme yapılabilir Sakarya açılmış yerlerin içine girebilir. Pazartesi günü yapılacak görüşme sonrasında İstanbul ve İzmit kapanmadı, biz de kapalı olduğumuzu varsaydığımızda Salı günü demokrasi meydanında tüm işletme sahipleri ile birlikte tabure getirip sesimizin duyurmak için 10 dakikalık oturacağız.

Vergi ve SGK yapılandırması yapıldı, ay sonu ödeme bekleniyor ama dükkan kapalı. Elektrik su doğalgaz süreç sonuna kadar ertelenmeli. Sektör bazlı icralar durdurulmalı. SGK yapılandırılmalı süreç bitene kadar alınmamalı.

Mal sahiplerinin vicdanına terk edildi. Bu süreçte çok sayıda mal sahibi mahkemeye başvurdu. Bizi mal sahipleri ile karşı karşıya bırakmayın. Pandemideki mal kaybımızı en az 3 yılda toparlarız.

Biz burada battık. Bu esnafın yüzde 70’i geri gelmeyecek. En azından yüzde 30’unu geri kurtaralım. Şuanda Sakarya esnafı çok zor durumda. Bekleyen bir sürü ödeme var. Tedarikçilerin paraları bekliyor.

KAFELER SOKAĞI'NIN BİR GÜZELLİĞİ KALMADI
Kafeler sokağa Serdivan’ın en güzel yeriydi. Baktığınızda akşamları ışıl ışıldı. Bugün o sokağa girdiğinizde çoğu yeri devren satılık, devren kiralık ya da kepenkleri inmiş durumda. Artık bitti kafeler sokağının bir güzelliği kalmadı. Lokanta esnafının hepsi battı. Yüzde 50 işletme net geri gelemeyecek durumda." ifadelerini kullandı.