YOLCULUK PAZAR GÜNÜ

Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı ile konuştu. Sakarya Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Afrika’nın bakir ülkelerinden Tanzanya’ya yapacakları gezi öncesinde açıklamalarda bulundu. 16 Şubat Pazar günü kalabalık bir heyetle yola çıkacaklarını söyleyen Başkan Sarı,  Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve TÜVASAŞ Genel Müdürü İlhan Kocaarslan’ın da kendilerine eşlik edeceğini söyledi.  

40 KİŞİLİK HEYET

Geçtiğimiz aylarda Tanzanya Büyükelçisinin Sakarya’ya geldiğini ve bu gezinin hazırlıklarına o dönemde başladıklarını anlatan Başkan Sarı, “Yaklaşık 40 kişilik bir grupla gideceğiz. Üniversiteden hocalarımız geliyor, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden yine uzmanlık alanı tarım olan bir hocamız bize eşlik edecek.  Trabzon ve Tekirdağ Ticaret Borsası da bu gezimize katılacak. Orada grupla ayrılıp çeşitli görüşmeler yapacağız” şeklinde konuştu.

BÜYÜK FIRSATLAR VAR

Tanzanya’nın 60 milyon nüfusu ile Doğu Afrika’ya açılan bir kapı olduğunu belirten Sarı, “Kendi nüfusunun haricinde bölgede 300-400 milyonluk bir nüfusa yetebilen bir ülkeden bahsediyoruz. Afrika’da ticaretin kalbinin attığı bir ülkeden bahsediyoruz.  Burada Türk işadamlarına olağanüstü imkânlar sağlamışlar. Arazi isteyene arazinin tapusunu veriyorlar; bina isteyene binanın tapusunu veriyorlar. Bizim Türk bankalarımızla anlaşma yapmışlar. Ucuz kredileri var. Güvenlik sorunu yok. 40 yıldır silah bile patlamamış. Afrika’yı kabileler savaşıyla hatırlarız. Ama orada öyle bir şey yok. 40 yıllık istikrarlı bir devlet yapısı var” ifadelerine yer verdi.

‘ÇOK HAYIRLI OLACAK’

Tanzanya’nın en önemli ihracat ürününün kaju olduğunu söyleyen Başkan Sarı, “Böylesine değerli bir ürünleri var ancak onu işleyecek teknoloji ve sanayileri yok. Özellikle de bu alanda yatırım istiyorlar. Örneğin bizde fındık var, fındığın kırma fabrikası yok. Orada da kaju var kajuyu kıramıyorlar. Kıramadıkları içinde ham madde olarak dışarıya daha ucuz satıyorlar. Biz bu ziyaretimizde özellikle bu konuda neler yapabileceğimize bakacağız. Devlet başkanıyla ve ülkenin önde gelen isimleriyle görüşmelerimiz olacak. Hem ülkemiz hem de Sakarya adına çok hayırlı bir gezi olacak” diye belirtti.

(ADAPAZARI AKŞAM HABERLERİ)