Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla alüminyum, bakır, çinko, demir, krom ve kurşun madenlerinden alınan devlet hakkı oranı yüzde 25 artırıldı. Devlet hakkı, ocaktan çıkarılan madenin ocak başındaki fiyatından alınıyor.
Maden kanunu kapsamında alüminyum, bakır, çinko, demir, krom ve kurşun madenlerinden alınan devlet hakkı yüzde 25 artırımlı olarak uygulanacak.

Resmi Gazete'nde yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, dördüncü grup madenlere dahil olan; alüminyum, bakır, çinko, demir, krom ile kurşun madenlerinden alınan ve "Maden istihracı ile sağlanacak gelirden devlet payına düşen ve ödeme yükümlülüğü ruhsat sahibine ait olan kısım" olarak tanımlanan devlet hakkının yüzde 25 artırımlı olarak uygulanmasına karar verildi.

Devlet hakkı, ocaktan çıkarılan madenin ocak başındaki fiyatından alınıyor. Üretilen madenin hammadde olarak kullanılması veya satılması hâlinde, aynı pazar ortamında madenin işletmelerdeki tüvenan olarak ocak başı satışında uygulanan fiyat, ocak başı satış fiyatı olarak tanımlanıyor.

Madenlerden alınan devlet hakkına esas olan emsal ocak başı satış fiyatı, bölgeler de dikkate alınarak her madene ait ayrı ayrı ve uygulandığı yıl için belirlenerek Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ilan ediliyor.