Şube binasında basın açıklaması yapan Kaçar, “Hafta içinde birbiri peşine öğretmenlerin özlük, ekonomik ve güvenceli çalışma haklarına yönelik üç gelişme yaşandı. Önce tasarının kendisinin ve meclise getirilme biçiminin de bir hayli tartışmalı olduğu, “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yasa tasarısına” öğretmenlerin de dahil edilmesi yaşandı. Kadrolaşma ve iktidara yakın olmayan öğretmenlerin fişlenmesi dışında hiçbir amacı olmayan bu düzenleme derhal geri alınmalıdır.

Anayasa mahkemesi sözleşmeli öğretmenlik ve öğretmen alımlarındaki sözlü sınavların (mülakat) anayasaya aykırı olmadığına karar verdiğini açıkladı. Bu karar şu anlama geliyor; idare nesnel ölçülebilir kriterler olmadan öğretmen alabilecek (kadrolaşma) ama yanılmışsa ya da fikrini değiştirişe, öğretmen kadrolu olmadığı, sözleşmeli olduğu için kolayca işten çıkarabilecek. Tüm bu olumsuz gelişmeler yaşanırken biz öğretmenler doğal olarak üst kurumumuzun yani bakanlığımızın buna itiraz etmesini, personelini, öğretmenlerini kollamasını gözetmesini beklerken MEB bambaşka bir gelişmeye imza attı.

Hafta sonu kısıtlamasına saatler kala; “Öğrencilerin derse katılmaması halinde öğretmenlerin ders ücretlerinin kesilmesi” yönünde bir genelge yayınladı. Öğretmenlerin büyük bir bölümü “Bakanlık bizi düşman olarak mı görüyor?” duygusuna kapılmışlardır. Oysa bu gün salgın sürecinde eğitim hizmetleri, bakanlığın her türlü plansız ve olumsuz uygulamasına ve yaptığı her açıklamada oluşturduğu kaosa rağmen öğretmenlerin fedakarca çabası ile sürdürülmektedir. Eğitimde fırsat eşitsizliğinin had safhada olduğu bu süreçte interneti ve tableti olmayan veya yetersiz olan tüm öğrenci ve öğretmenler bin bir zorluk içinde eğitim faaliyetlerini sürdürmeye çalışmaktadır. Gerekli eğitim ortamını, eğitim araçlarını ve olanakları yarat(a)mayan bakanlık, derse katılımın zorunlu olmadığı bu süreçte öğretmenlerin emeğine göz dikmiştir. Öğretmenler işinin başındadır. Bakanlığı bu hukuksuz genelgeyi bir an önce geri çekmeye davet ediyoruz. Bütün meslektaşlarımızı ve eğitim emekçilerini bütün bu hukuksuzluğa karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi