Tam 15 ay Adapazarı Orhan Cami’nin restorasyonu sürdü. 15 ay sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Dairesi Başkanı İsmail Kaynakçı’nın da katılımıyla açıldı. Bu açılış sonrasında gördük ki camiye sonradan eklenti olarak yapılan imam odası yerinde duruyor. İçeriden çelik kapısı olan bu imam odası neden kaldırılmadı!

SORU 1
İmam odasıyla gündem olan cami ayrıca eski fotoğraf karelerinden de anlaşılacağı gibi her seferinde değişik renk boyanmış. Yani tarihi cami her boyanışta isteyen isteği gibi boyamış. Siyah beyaz fotoğraflardan sonra ilk renkli karelerde caminin koyu sarı rengini görüyoruz. Pencere doğramaları ise beyaz olduğu gözleniyor. Daha sonraki karelerde ise renkler sürekli değişiyor.

SORU 2
Bu iki tartışma sürerken bir takipçimiz ise “Birde caminin adı ne karar verilsin. Orhan Cami mi, Orhan Gazi Cami mi? Caminin girişindeki alüminyum kapı üstünde Orhan Gazi Cami, Mermer üzerinde Orhan Cami yazıyor. Bu çelişki de düzeltilsin” dedi.