Sakaryalı bilim insanı İnanç Ortaç'ın korona virüsün erken tanısı amacıyla geliştirdiği ateş ölçer benzeri cihazla ilgili haber bugün Milliyet'te yer aldı. 

İşte o haber:

Koronavirüsün erken tespit edilmesini sağlayacak ateş ölçer gibi bir cihaz üzerinde çalıştıklarını belirten ABD’deki Türk girişimci Ortaç, cihazın, pandemiyi kontrol altına almada yardımcı olmasını hedeflediklerini dile getirdi.

ABD’de DNA dizilimi ve genetik alanında teknoloji geliştiren Sarmal Firması’nın CSO’su İnanç Ortaç, koronavirüsün erken tespit edilmesini sağlayacak ateş ölçer gibi bir cihaz üzerinde çalıştıklarını anlattı. Ortaç, klinik deneylerine başlamaya hazırlandıkları cihazın, pandemiyi kontrol altına almada yardımcı olmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Biyoteknoloji sektörüne yön veren 40 yaş altı en etkili isimlerden biri olarak gösterilen İnanç Ortaç, koronavirüs testini her an her yere taşımayı hedefledikleri çalışmayı şöyle anlattı; “Pandeminin başında test yöntemleri geri kaldı. Pandeminin önüne geçebilmemiz için semptomlarından bağımsız neredeyse herkesi her gün çok yüksek bir güvenilirlikle test edip test sonuçlarına anında ulaşmamız lazım. Bizim yöntemimiz elektronik ve biyolojinin buluşma noktasında. Sarmal’ın hedefi eve kapanmak yerine gittiğimiz her yerde her an ateşimizi ölçer gibi test olabilmek. Ama bu test şu an var olan bütün testlerden daha hassas, hızlı ve düşük maliyetli. Yöntemimizle hem hassaslığı hem de özgüllüğü görülmemiş seviyelere çekip yine de geniş kitlelere ulaşacak düşük maliyetli testi başarmayı hedefliyoruz. Bütün bunları başarabilen test, aynı zamanda birkaç dakika içinde sonuç verebiliyor. Bu sayede işinize giderken kapıda test olup semptomlardan bağımsız olarak virüse ekspoze olup olmadığınız tespit edilebilecek.”