Ekşi, “Çalışarak konuşmak istiyoruz. Belgelerle ve bilgilerle konuşmak istiyoruz” dedi. Adapazarı Belediyesi bu ayki meclis toplantısında yerinde katı onaylayacak diyen Ekşi yaptığı konuşmanın devamında, “Bizim alanımız ile alakalı önce başkanımız sonra diğer meclis üyesi arkadaşlarımız beyanlarda bulundular. Yerinde kat ile ilgili Adapazarı Belediyesi de bu ay ki meclisinde onaylayacak. Burada teknik detaylar var. Biz bunlar ile ilgili çok ciddi çalışmalar hazırlıyoruz. Burada şöyle şeyler var yan parselde 3 kat var diğerinde 5 kat var. Bu 5 kata belediye kanunsuz olarak izin veriyor inisiyatif yapıyor. Ama yan komşusu şikâyet ederse ruhsatını almışsa sorun yok, almamışsa bu bozulabilir.” Diye konuştu.

ADAPAZARI BELEDİYESİ FEDAKARLIK YAPTI

Adapazarı Belediyesi’nin Ada Hayat projesinden de bahseden SATSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Ekşi, “Yöneticilerden çok biz mal sahiplerinin de elini taşın altına koyması gerekiyor.” Diyerek dönüşümün zorluğuna değindi. Ekşi: “Burada çok teknik sıkıntılar var. Mesela burada konuşuyoruz ama Çark Caddesi’nde 130 metre dairesi olan bir kişi diyor ki minimum 100 metre daire isterim. Adapazarı Belediyesi’nin Ada Hayat Projesinden bahsediyoruz. Orada belediyenin önünde boş çok alan vardı. Belediyeye ait yüz ölçümü büyük bir alan vardı. Burada daha inisiyatif alarak belediye fedakârlık yaparak bunu sağlayabildi. Burada mal canın yongasıdır diye atasözümüz var. Maalesef cana bir şey olmadan malımızdan vazgeçmememizin sebeplerinden biridir bu aslında. Yöneticilerden çok biz mal sahiplerinin de elini taşın altına koyması gerekiyor. İki taraflı ilerlemesi gereken bir sorun.”

“ARTIK RADİKAL KARARLAR ALINMASI GEREKECEK”

“Özellikle Adapazarı Merkezden bahsediyoruz. Eski katlı binalar orada daha çok. Bir örnek vereyim Uzun Çarşının arka tarafında eski bir han aldık geçen hafta. O adadaki en büyük arazi bizim. 35 metre dükkânı arsası olan var, 80 metre arsası olan var. Teklifle gidiyoruz. Diyoruz ki, burayı ada bazında yapalım değerlendirelim. Ama insanların malı kıymetli. Çok zor bir şey. Neden yapamıyoruz biraz insanımızdan dolayı, bakış açımızdan, zihniyetimizden dolayı. Biraz da kanun kural kaide. Ama zannediyorum ki artık radikal kararlar alınması gerekecek.”

“ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR HAZIRLIYORUZ”

“Binaların sağlamlık değerlerine bakarak, elektriğin, suyun, doğalgazın kesilerek İstanbul’daki ve diğer illerde yapılan uygulamalar gibi radikal uygulamalar yapabilirsek o zaman belki bu kentsel dönüşümü biraz daha hızlandırabilir. Ama mal sahibinin ve müteahhittin inisiyatifine kaldığı zaman bu işi kimse yapamaz. Siyasi kaygılar var, ticari kaygılar var, mal sahibinin kendi ekonomik kaygıları var. Bunlar çok bileşenli sorun. Bununla ilgili çok ciddi çalışmalar hazırlıyoruz.”

“ÇALIŞARAK KONUŞMAK İSTİYORUZ”

“18. Komiteyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan söz alınmış bir randevumuz var. Buradan arkadaşlarla gideceğiz. Bu konuyu da dile getireceğiz ama inanın sadece siyasetçi inşaatçı bunlarla alakalı değil bu konu. Bu tamamımızı ilgilendiren problem. En büyük problemde bizlerle içinde olmakla birlikte mal sahiplerinde. Mal sahipleri oradaki ekonomik kaybını ya da neyi tercih edeceğini karar vermeli. Ya burada canı tercih edecek, ya da ekonomi kaybını tercih edecek. Ama yenilenmiş binaların metre karesi ufak olsa da eski binalardan daha pahalı olacağını da anlatmak lazım. Hepinize teşekkür ediyorum. Bu konu ile ilgili ciddi anlamda çalışıyoruz. Çalışarak konuşmak istiyoruz. Belgelerle ve bilgilerle konuşmak istiyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bunu hep birlikte göreceğiz. “