EVELALLAH BURADAYIM!

Hendek’te yaşayan silah koleksiyoneri Rüştü Çürüksulu(94) 18 yaşında gönüllü olduğu Kuva-i Milliye’de geçirdiği yılları ve silah koleksiyonculuğuna nasıl başladığını gazetemize anlattı.

VATANI SAVUNDUK

Hendek’te yaşayan silah koleksiyoneri Rüştü Çürüksulu(94) evinin bir kısmını müzeye çevirip elinde olan 100’ün üzerinde silahı ve savaş eşyasını sergiliyor. İlerleyen yaşına rağmen halen dinç ve zinde olmasını at biniciliği ve silahşorlüğüne bağlayan Çürüksulu, “Evelallah buradayım. Daha önce vatanımızı Milli Mücadele yıllarında ve sonrasında savunduk. Şuan Hendek’e düşman işgali girişimi olursa ilk kurşunu ben sıkarım” ifadelerine yer verdi.

MİLLİ MÜCADELE YILLARI

Kendisini tanıtan Çürüksulu, “Aslen Üsküdarlıyız. Çürüksulu yalısı ve semtinin ismi bizlerden gelmekte. Dedem Mahmut Ali Paşa, Osmanlı zamanında Deniz Subayı ve Bahriye Nazırı idi. Babam ise Sarıkamış gazisidir. 11 yıl Rusların elinde esir kalıp bir yolunu bulup kaçtıktan sonra tamamen kendi imkanları ile yurda dönüp Milli Mücadeleye tekrardan katılmıştır” dedi.

12 YAŞIMDAN BERİ

Çocuk yaşlarında babasının silahını çaldığını anlatan Çürüksulu, “Silah merakım 12 yaşımdan beri var. Babamın silahını çalar atış talimi yapar sonrasında da babam fark edince bir ton dayak yerdim. Ama hiçbir zaman vazgeçmedim. Silahlara ilgim artarak devam etti. Askerde Cevdet Sunay’ın emir çavuşluğunu yaptım. Askerden sonra da gönüllü olarak Kuva-i Milliye’ye katıldım” diye konuştu.

ATIŞ GÖSTERİSİ

Çürüksulu, “Ankara’ya Fransız Başbakanı Charles de Gaulle gelecekmiş denilince, Kuva-i Milliye İzmit ve İstanbul grubu Ankara’ya çağırıldı. Kendisinin önünde bir atış gösterisi yapılacak. Fahri Korutürk atış yapacak grubun elbiselerini ve atıcılığını beğenmemiş ve hemen başkasının bulunmasını emretmiş. Sonrasında İstanbul Kuva-i Milliye komutanı Şakir Erkoca apar topar Ankara’da beni bularak durumu anlattı ve mister de Gaulle’ün karşılanma törenine gittik” dedi.

TELEVİZYON OLSAYDI

Sözlerine devam eden Çürüksulu, “Eğer benim Gaulle’ün önünde atıcılık şovu yaptığım yıllarda televizyon olsaydı insanlar atıcılığa merak salardı ve gençler özenirdi. Charles de Gaulle’ü karşılama töreninde muazzam bir gösteri yaptım. Herkes ayakta alkışladı. Fahri Korutürk de çok memnun oldu. Beni geri yollamayıp 3 gün Ankara’da misafir ettiler ve mükâfatlar verdiler” şeklinde konuştu.

BİRÇOK PARÇA

Silahlarının hikayelerini anlatan Rüştü Çürüksulu, “Hatıraları kenara bırakıp koleksiyona dönersek. Burada yüzün üzerinde silah, kılıç ve savaş aleti var hepsinin hikâyesi birbirinden farklı. En değer verdiğim tüfek ise bu özel işlemeli Amerikan M1 Carbine tüfeğidir. Kore savaşında kullandığımız bir tüfek, attığını vurur. Onun dışında Çanakkale’de, Milli Mücadele döneminde, İkinci Dünya Savaşında kullanılan birçok nadide parça burada bulunmakta. Bu bir hastalık” dedi.