//Nurettin Eryılmaz-Selen Saatli//

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şubesi ile Adapazarı Belediyesi, belediye binasının meydanında 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 22. yılında, deprem duyarlılığını artırmak amacıyla “Depreme Duyarlılık” sergisi açtı.

Serginin açılışı, İMO Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar ve Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Çelikel, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti (SGC) Başkanı Sezai Matur ve Sakarya Minibüsçüler Odası Başkanı Ali Bektaş tarafından yapıldı. 

Depremle ilgili aydınlatıcı bilgiler içeren görseller ve 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında şehirden manzaraların yer aldığı sergide o günlerin acısı bir kez daha yüreklerde hissedildi.

Sergi açılışının ardından İMO Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar ve Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, depremle ilgili halk54.com mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

Adapazarı ilçe sınırları içerisinde orta hasarlı binanın bulunmadığını ifade eden Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, özellikle deprem öncesi yapılan yüksek katlı binalara mutlaka performans analizi yapılması gerektiğini söylerek vatandaşlara öneride bulundu.

Başkan Mutlu Işıksu, "Hasarlı olan binalar yıkılmış hatta yerine yenileri yapılmış çok sayıda binamız vardır. Yeter mi yetmez, devam etmesi gerekir. Çevrenize baktığınızda zaten bunu gözlemlersiniz. Dolayısıyla, Adapazarı Belediyesi olarak iyi bir örnek ortaya oymak istiyoruz. Ama bu dönüşüm, belediye bir yandan, STK’lar bir yandan, vatandaşımız bir yandan, elbirliği ile gerçekleştirmemiz gereken çaba isteyen bir süreç. Yarın Sakarya’ya baktığınızda deprem kuşağı olmayacağını kimse söyleyemez. Buna hazırlıklı olmak açısından mümkün olduğu kadar deprem öncesi yapılmış binalarımızın muhakkak performans analizini yaptırmak gerekiyor. Ona göre güvenli hale getirip gerekli tedbirleri almamız lazım. İnşallah vatandaşlarımız bu yönde hareket ettiğinde, ki bazı noktalarda bizlerde destek olduk." dedi.

"Eylül ayı içerisinde örnek olsun diye güzel bir haber açıklayacağız" diyen Başkan Mutlu Işıksu, "Bizim görev yaptığımız sürede kendini yenileyen binalarımız da oldu. Öncesinde de mutlaka yenilenme oldu. Ama bunun devam etmesi lazım. Hatta artarak devam etmesi lazım. Buna teşvik içinde biz güzel bir örnek olmak adına, eylül ayında inşallah amaçladığımız projeyle örnek bir kentsel dönüşümü ortaya koymak istiyoruz. Bu proje için 1 buçuk yıldır bunun üzerinde çalışıyoruz. Çok detaylı çalıştık. Kolay değil, çünkü çok sayıda hak sahibi de oluyor. İnsanlara da çok adaletli bir şekilde yaklaşmanız gerekiyor. Kimsenin hakkını zayi etmememiz gerekiyor. Dolayısıyla titiz bir çalışma gerçekleştirdik. Hem kamuoyunun hem de hak sahiplerinin memnun olacağı bir çalışma olsun diye gayret ettiğimizi göreceksiniz. İnşallah örnek teşkil eder de diğer çevrelerdeki yapacağımız alan sahipleri bu projeyi görerek içleri rahat olur ve heves ederler düşüncesindeyiz. Tedbirde bu çalışmalardan geçiyor. Teşvik etmek için, destek olmak için her zaman Adapazarı Belediyesi olarak yardıma hazırız. İnşallah örnek projeyi ortaya koyduğumuzda kamuoyunu nezdinde hep beraber gözlemleyeceğiz." dedi. 

İMO Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar ise Halk54.com'a yaptığı açıklamada, "Bugün 22. Yılını yaşadığımız 17 Ağustos 1999 depreminden sonra depreme hazır mıyız diye bir soru sorarsak kendimize 17 Ağustos 99’dan daha iyi bir durumda değiliz açıkçası. İlimizde 17 Ağustos 1999 depremini geçirmiş çok katlı bir yapı stoğumuz var. Bu yapı stoğumuz potansiyel tehlike olarak karşımızda duruyor. Önümüzdeki tarihlerde olacak depremlerde bu yapıların nasıl hareket edeceğinin garantisini kimse veremez. Eğer biz depreme hazır olmak istiyorsak öncelikle bu yapı stoğumuzu güvenli hale getirmek, yeni yapacağımız yapıları da yönetmeliklerin istediği şartlarda yapmak gerekir. Potansiyel tehlike olarak gördüğümüz bina, bina bazında zaman 7 bin civarında, bağımsız bağımsız bölüm bazında baktığımız zamanda 20 bin civarında." dedi.

Gürpınar, " Açıkçası bunun çok sağlıklı bir veri tabanı da yok.  Ama deprem sonrası yapılan incelemelerde bu sayı 27 bin civarında idi yani depremden bu yana 22 yıl süre içerisinde 6-7 bin tanesinin iyileştirildiğini düşünürsek 7 bin civarında bina ve 20 bin civarında da bağımsız bölüm bazında potansiyel tehlike olarak bir yapımız var. Bu potansiyel tehlike güvenli hale getirilmediği müddetçe biz depreme hazırız diyemeyiz. Eski depremden uzaklaştıkça yenisine yaklaşıyoruz. Bölgemizde üzerinde bulunduğumuz faylar 20,25 ve 30 yıllık süreç içinde deprem üretiyor. Dolayısıyla 22.yılını yaşadığımız 17 Ağustos depreminden sonra önümüzde depreme hazırlıklı olmak anlamında bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Biz inşaat mühendisleri odası olarak şunu söylüyoruz depremden sonraki hazırlıklar değil, önemli olan deprem olmadan önce yapılan hazırlıklara önem veriyoruz. Bunun bir ekonomik getirisi de var. Depremden önce yapılacak bir liralık yatırım, depremden sonra yapılacak 7 liralık yatırıma beder." dedi.