Gerçekleştirilen canlı yayında soruları cevaplandıran Başkan Altuğ, Covid-19 pandemisinin dünya, ülkemiz ve şehrimiz üzerindeki ekonomik etkileri, normalleşme süreci ve salgından sonraki süreçte ekonomik öngörüleri değerlendirdi.

Başkan Altuğ katıldığı canlı yayında şunlara değindi;

“Pandemi süreciyle maalesef bütün dünya ekonomisi sıkıntı yaşamaktadır. Biz de hem ülke olarak hem de şehir olarak ekonomik anlamda da problemler yaşıyoruz. Salgın sürecinin Sakarya’ya verdiği en büyük zararlardan biri de ihracattaki düşüştür. Şehrimiz ihracatı geçen yılın mart ayına oranla yüzde 40’lık bir düşüş yaşadı. Nisan ayında ise daha da ciddi bir düşüş ile sadece 36 milyon dolar bir ihracat yapıldı ve bu da yüzde 92’lik bir düşüş oranına denk gelmektedir. Sakarya’nın ihracatta söz sahibi illerden biri olduğu düşünüldüğü zaman şehrimiz iş dünyası için ciddi bir süreçten geçiyoruz. Alınan ve alınacak önlemler ve en önemlisi daha da fazla çalışarak bu açığı kapatmak için uğraşacağız.

Dünya ticaretinde pandemi sürecinin başlangıcından bu zamana kadar 9 trilyon dolarlık bir ticari kayıp olduğu söyleniyor. Rakamlara bakıldığında da virüsün nasıl etkilediği açık bir şekilde görülüyor. Bu süreçte Çin ile ilgili çok ciddi bir algı oluştu ve bu algının üretim sürecinde ülkemize avantaj sağlayacağını düşünüyoruz. Türkiye konumu itibari ile üretimde ve yatırımda en fazla öne çıkacak ülkelerden biri olacaktır. Bu sürecin de devletimiz tarafından iyi yönetilmesi ile avantaj sağlayacağını umuyoruz.”

Yeni normalleşme sürecinde hangi sektörlerin öne çıkacağı hakkında görüşlerini sunan Başkan Altuğ, teknoloji tarım sektöründe yatırımın artacağını belirtti. “ Teknoloji yatırımları ciddi oranda öne çıkacak ve bizler buna ayak uydurmak zorundayız. Tarım sektörüne de ciddi anlamda yatırım öne çıkacağını düşünüyoruz. Tarım ile teknolojiyi buluşturarak verimin daha artırmayı umuyoruz. Bu pandemiden avantajlı çıkan şehirlerden biri olacağız. Bu konuda da her türlü kurum ile işbirliğine hazırız.”

Yeni Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması ile ilgili soruya da cevap veren Başkan Altuğ, yatırımların devam etmesinin gerektiğini dile getirerek, “ Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için tek amacımız ve çıkış yolumuz üretim olmalıdır. Ar-ge, teknolojiye önem vermeli, yükte hafif pahada ağır ürünler üretmemiz lazım. OSB’ler hem ülkemiz hem de şehrimiz için çok önemli. Biz SATSO olarak tarım arazilerini herkesten daha çok önemsiyoruz. Verimli toprağın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Üretimin de çok önemli olduğunu biliyoruz. Yatırımcılar bu bölgede yatırım yapmak istiyor. Tarım dışı bölgelerde OSB kurularak düzenli sanayileşmenin de tarımdaki gelişmelerle paralel ilerlemesine önem veriyoruz. Bu bölgenin çoğu şehri yatırım alırken bizlerin yatırımlara kapılarımızı kapatması beklenemez.

İçinde bulunduğumuz koronavirüs sürecinde SATSO’nun çalışmaları ciddi bir şekilde devam ediyor. Tek istediğimiz korona sürecinin bir an önce bitmesidir. Bizim hayallerimiz Sakarya’nın ilerlemesi ve Sakarya’lıların ve ülkemizin refahı için mücadele etmektir.” ifadelerini kullandı.