SUÇUMUZ VERGİ ÖDEMEK Mİ!
Halk54.com ihbar hattına çok ciddi ve ele alınması gereken bir ihbar geldi. Sakarya’da işyeri olan ve devlete bütün ödemelerini yaptığını belirten bir işyeri sahibi sosyal medya üzerinden birilerinin vergisiz kazanç elde ettiğini ve bunu da kanundaki açıklıkları kullanarak yaptıklarına dikkat çekti. Suçlarının devlete vergi ödemek mi olduğunu da soran işyeri sahibi, “Suçumuz dürüst olmak ve vergi ödemek mi” diye de sordu.

VERGİSİZ KAZANÇ
Sakarya’da devlete vergisini ödeyip yanında sigortalı ve bütün sosyal güvenceleriyle işçi çalıştıran işyerleri ayakta durma savaşı verirken, sosyal medya üzerinde hiçbir vergi ödemeden ve yanında personel çalıştırmadan para kazanların sayısı hızla arttığını dile getiren işyeri sahibi, “Özellikle Instagram’da yüksek takipçi sayısını elde ettikten sonra birileri firmalarla temasa geçip ciddi rakamlarda para kazanıyor. Ama bunu yaparlarken devlete beş kuruş vergi ödemeden para kazanıyorlar” dedi.

FATURA KESİYORLAR MI!
İşyeri bulunan esnafın vergisini, işyeri kirasını, stopajını, işçi ücretini sigortasını, sosyal güvencesini, tabela vergisini, araç giderlerini, elektrik, su, telefon giderleri gibi ciddi ödemeler yaparken, bir cep telefonu üzerinden esnafın yaptığı ödemelerin hiç birisini yapmadan haksız rekabet yapanlarla ilgili gerekli düzenlemenin yapılmasını isteyen işleri sahibi, “bu kişilerin sosyal medya üzerinden tespiti çok kolay ve tek yapılması gereken aldıkları reklam için fatura kesilip kesilmediğini sormaktır ” dedi.

KANUNSUZ ÇEKİLİŞLER
Kanundaki boşluklardan yararlanıp haksız rekabetle işyeri sahiplerine rakip olanlar için bir an önce düzenleme yapılmasını isteyen işyeri sahibi, “Instagram’da takipçi sayısı 110 bin, 82 bin, 70 bin, 25 bin gibi rakamlara ulaşanlar, özellikle kafe, restoran, pastane, sosyal tesislerin reklamları üzerinden vergi vermeden kazanıyor. Bu yetmiyormuş gibi bir de yasal düzenleme olmadan bu firmalar için çekiliş yapıyorlar. Milli Piyango İdaresi’nden izin almadan yapılan bu çekilişlere katılanlara verilen hediyeler veriliyor” dedi.

HESAP SORAN YOK
Bir firma için nasıl, nerede, hangi kıstaslarla, hangi izinle çekiliş yapıldığını kimsenin sormadığını da belirten işyeri sahibi, “Esnafın biri böyle kanunsuz çekiliş yapsa hemen ‘iznin var mı, noter var mı, kimden izin aldın, kime nasıl hediye verdin’ gibi sorular sorarlar. Ceza keselerler. Ama birileri her gün hediye adı altında hediye çekilişleri yapıyor. Kime ve nasıl hediyeler veriliyor! Kimse sormuyor. Zaten Koronavirüs ile birlikte sarsıldık. Zaten ekonomimiz iyi değil. Bir de sosyal medya üzerinden esnafa kan kusturan bu kişilerle uğraşıyoruz”

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI
Türkiye’nin her yerinde benzer sorun yaşandığını dile getiren işyeri sahibi son olarak AK Parti Sakarya Milletvekillerine seslendi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuığlu ve AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu’na seslenen esnaf, “Sosyal medya üzerinden haksız ve vergisiz kazanç elde edenlerle ilgili lütfen sayın vekillerimiz çalışma başlatsınlar. Dürüst, vergisini ödemeyen, yanında çalıştırdıkları insanlara ekmek veren esnafın hakkını korusunlar” dedi.