// Halk54.com Özel Haberi //

KALİTESİZ BARUT

Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın kimyageri ve aynı zamanda fabrika sahibi Alirıza Ergenç C.’nin teyzesiyle evli olan Ahmet Ç. müşteki şüpheli sıfatıyla verdiği iadesinde, “Alirıza Ergenç C. 2-3 yıl önce Çinli Yang'ı yanına çağırarak ondan barut üretmelerini istediğini, Çinli usta bunu ilk başta kabul etmediğini, çünkü fabrikanın çalışma şeklini bildiği için bunun büyük tehlike arz edeceğini ve üretilen barutun kalitesiz olacağını söylediğini, ancak bir süre sonra Alirıza Ergenç C.’nin yine Çinli Yang'ı odasına çağırarak kendisi ile görüştüğünü ve burada Yang'ın barut üretimi yapmayı kabul ettirdiğini” söyledi.

200 KİLO BARUT

Çinli Yang ustanın barut üretmeyi kabul etmesiyle birlikte üretime başladıklarını ifade eden Kimyager Ahmet Ç., “Bu şekilde 1 hafta yaklaşık 200 kilo olacak şekilde tane barut üretimi yaptıklarını ve üretilen barutla gerçekleştirilen denemelerde barutun kalitesiz olduğunu gördüklerini ve barutun kalitesiz olduğunu Alirıza Ergenç C.’ye söylediklerini ama buna rağmen Alirıza Ergenç C.’nin üretilen barutu beğenerek ‘çok güzel olmuş, üretime devam edelim’ dediğini ileri sürdü.

ÇİN’DEN MAKİNALAR GELDİ

Kimyager Ahmet Ç, “Çinli Yang'ın misket bölümünde üretim yapılamayacağını bunun misket üretimini yavaşlattığını, barut üretimi yapılacaksa başka bir yer bulmaları gerektiğini Alirıza Ergenç C.’ye söylediğini, bunun üzerine fabrika içerisinde dosyada mevcut krokilerde yer alan barut imalathaneleri ve barut kurutma fırını inşa edildiğini, Çinli Yang'ın Çin'deki arkadaşları ile irtibata geçerek 2 adet makine getirttiğini” anlattı.

GÜNLÜK 250 KİLO

Gelen makinelerle üretimin başladığını belirten Ahmet Ç., “Burada barut üretilmeye başlanıldığını, Yang'ın barut üretim süreci yaklaşık 6 ay kadar sürdüğünü, bu süreçte 1 hafta barut üretimi, 1 hafta misket üretimi yapıldığını, barut üretimi yapıldığında günlük yaklaşık 250 kilo  civarında barut yapıldığını, yapılan barutlar fırında kurutulduktan sonra yeşil depoya gönderildiğini, bu 6 aylık süreçte tam miktarını bilmemekle birlikte en az 4-5 ton barut üretildiğini” dile getirdi.

ÇİN’Lİ YANG USTA GİTTİ

Ahmet Ç., “Üretilen bu barutlar imal edilen ürünlerde kullanılmakta olduğunu, Çin'li gittikten 5-6 ay sonra Hasan Ali V.’nin kendisine "Ahmet Çin'linin yaptığı barutlar bitiyor, aşağıda barut yapacaksın" dediğini, kendisinin ‘barut yapmayı bilmiyorum’ diyerek reddettiğini ve İbrahim G.’ye ‘ne kadar barut’ kaldığını sorduğunda 50-60 kova (yaklaşık 1 ton) barut kaldığını söylediğini, bu durumun da üretilen barutların günlük imalatta kullanıldığını gösterdiğini” belirtti.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ASLI HANIM

Ahmet Ç., “Fabrikada iş güvenliği uzmanı Aslı B. tarafından haftanın 2 gününde iş güvenliği ile ilgili denetimler yapıldığını, Aslı B.’nin fabrikaya geldiği günlerde fabrikanın yukarıda yer alan imalathane bölümlerini gezip ve eksiklikleri ilettiğini ancak bugüne kadar Çin Mahallesi’ne hiçbir şekilde gelmediğini, burada herhangi bir denetim ve danışmanlık yapmadığını, Çin Mahallesi’ndeki çalışanlara da en fazla iki kez iş güvenliği ile ilgili eğitim verildiğini, görmüş olduğu aksaklıkları ara ara dile getirdiğini” söyledi.

GENEL MÜDÜR: BEN BİLİRİM!

Fabrikada iş güvenliği uzmanı Aslı B. ile genel müdür olan Hasan Ali V.’nin bir kere tartıştığını belirten kimyager Ahmet Ç., “ Bir keresinde Aslı B. ile Hasan Ali V. tartıştıklarına şahit olduğunu, Hasan Ali V.’nin Aslı B.’ye ‘ben bu işi 40 yıldır yapıyorum, sen benden iyi mi bileceksin’ demesi üzerine Aslı B.’nin de ‘ben bu işi bırakacağım, kimse beni dinlemiyor’ diyerek ağladığını” söyledi.

----------------------

NE OLMUŞTU!

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15 sularında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda Erhan Ateş (45),  Halis Yılmaz (26), Havva Çelik (55), Muhammet Aygün (27),  Muhammet Seyfi Çanakçı (56), Ramazan Kor (42), Sabahattin Tepeçınar (46), hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

3 ŞEHİT

Bu patlama sonrasında fabrikada kalan patlayıcının kontrollü imhası amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine 9 Temmuz'da saat 11.35 sularında kamyonla getirilmişti ve araçtan  indirildiği sırada meydana gelen patlamada Jandarma Astsubay Çavuş Halil Tuna Akgöz, Jandarma Uzman Çavuş Mesut Yazar ve Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Monga Şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

NE İSTENİYOR!

Toplam 108 müştekinin bulunduğu 27 sayfalık iddianame de Cumhuriyet savcısı “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" iddiasıyla fabrika sahipleri Ali Rıza Ergenç C. (75), Yaşar C. (48) ile Ersan Ö. (43), Hasan Ali V. (58), Aslı B. (40),  Asiye A. (44) ve müşteki şüpheli Ahmet Ç. (31) için 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.