// Esra Şenli // 

Ucuz ayakkabı tercih edenleri uyaran yılların ustası nam-ı değer Arnavut Halil, “ Bir çok kişi ucuz ayakkabı tercih ediyor. Deri diye genelde vinleksten ayakkabı yapılıyor. Çakma adı altında klişeler basılıyor.  Genelde deri görünümlü kalın vinleksten yapılan ayakkabılar yapılır. Bununla insanlar çakma olduğunu anlamıyor. Çünkü deriye benziyor. Bunların hepsi insan sağlığını tehdit ediyor. Oysa insan sağlığı için gerçek deriden yapılan ayakkabılar tercih edilmelidir. Fiyatları elbette farklı olur ama gerçek deriden yapılan ayakkabılar insan sağlığını tehdit etmez” dedi.

Yıllardır ayakkabıcılık yaptığını ve sektörü iyi bildiğini anımsatan Arnavut Halil, “ Gerçek deriden yapılan bir kafkas çizmesi yapacak olursak sadece derisi 100 TL tutar. Eğer bunu vinleksten yapacak olursak 30 TL tutar. Arada bu kadar fark oluyor. Hal böyle olunca yüzünü deri yapıyoruz, arkasının bazı yerlerine zarar etmeyecek şekilde vinleksini yapıyoruz. Bir de suni deriler ayakta mantar yapıyor. Parmak araları kaşınır, mantar hastalıkları olur. Çünkü sahte deriler nedeniyle ayakkabı teneffüs etmiyor. Ha ayağına bir naylon torbaya koymuşsun, ha ayağını bir vinlekse koymuşsun. İkisi de aynı şey ne yazık ki. Netice itibariyle halk sağlığına zararlı bir ürün” diye konuştu.

Tarihi Uzunçarşı’nın arkasında bulunan Ayakkabıcılar çarşısında hizmet veren Arnavut Halil, “Son yıllarda ayakkabıcılıkta bazı kimyasallar kullanılıyor. İşte bunlara çok dikkat etmek lazım. Bizim yapacağımız hakiki bir deri ayakkabıyı 1200-1300 TL'den aşağıya olmaz.  Ama kimyasal maddelerle yapacak olursam bu ayakkabı 50-100 lira civarında olur. Arada çok büyük bir fark oluyor. Ayakkabının ana maddesi tabanıdır. Biz onun çakma olanını tamamen toz topraktan, parça deri unlarından yapıyoruz. Ucuza çıkarmak için bazı yöntemlere mecburen başvuruyoruz” dedi.

Halkı uyaran Arnavut Halil, “En çok tüketilen ayakkabı modeli merdane dediğimiz erkek ayakkabısıdır. Ucuzunu alan var, pahalısını alan var, vinleksini alan var.  Herkesin bütçesine göre değişiyor. Uzun lafın kısası halkımız elbette bütçesine göre ayakkabı olacak ama çakma, sahte vinleks ve kimyasallarla yapılan ayakkabılar insan sağlığını tehdit eder. Kimse bunu unutmasın. Mümkün olduğu kadar gerçek deriden yapılan sağlıklı ayakkabılar tercih edilsin. Ayak sağlığı bozulduğu zaman bir daha aynı sağlığı yakalaması da zor oluyor. Bunu yıllardır elde ettiğim tecrübelerime dayanarak söylüyorum “dedi.