HALK54.COM/Nurettin ERYILMAZ
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Orhan Cami’nin açılışına katıldı. Bütün insan topluluklarına yardımı bir görev bildiklerini söyleyen Başkan Ekrem Yüce, "Din, kültür, edebiyat, sanat, mimari eserler... Bazı milletler yaptıkları iyiliklerle ve kötülüklerle bu dünyada birer iz bırakırlar. Biz dünya üzerinde iyilikleriyle anılan bir milletin torunlarıyız. Bizim atalarımızın mazlumların yanında, zalimlere karşı her zaman dimdik durmuştur ve dimdik durmaya devam ediyoruz. Hemde sadece müslümanlara ve türk topluluklara değil, bütün insan topluluklarına yardımı bir görev biliyoruz." dedi.

Başkan Yüce, "1481 ile 1512 yılları arasında Osmanlı tahtında oturan Fatih Sultan Mehmet'in oğlu, Yavuz Sultan Selim'in babası, Sultan II. Beyazıt İspanya'da en dürüste, ispanyollar tarafından katledilen yahudileri bu zulümden kurtarmak için İspanya'dan yardım gemileri göndermiştir. Bugün gelinen duruma bakınız. Ve yine 1856 yılında Osmanlı tahtında oturan Sultan Abdülmecid, Fransa'da yaşanan sel felaketinden mağdur olan Fransızlara yardımeli uzatmıştır. Bugün Fransa'nın durumuna bakınız. Sultan II. Abdulhamit zamanında İtalya'da meydana gelen yanardağ patlamasında bizzat padişahın önderlik ettiği bir yardım kampanyası düzenlendi ve İtalyanlara hiç esirgemeden bir yardım kampanyası ile yardım gemileri gitti. Yine bugün Cumhurbaşkanımızın Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde dünyanın her yerinde mazlumlara destek olmak için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz." diye konuştu.

Yüce, "Sadece son 1 senede birer milletimize ve devletimizin elele vermesiyle mazlumlara ulaştırdığı insani yardım tırlarının sayısını hesap etmek mümkün değil. Binlerce tır yardım gitmiştir ve gitmeye devam etmektedir. İşte  biz böyle geçmişimizden aldığımız geleneği halen yaşatan bir milletin torunlarıyız. Bizim ecdadımız gittikleri hiçbir yeri talan etmedi. Aksine oraları tamir etti. İşte onlardan biride bugün açılışı için toplandığımız Orhan Camii'mizdir." dedi.

Tarihi mirası dirilterek tekrar açmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Başkan Yüce, "Biliyorsunuz, Sakarya bölgesi Orhan Gazi zamanında Osmanlı tarafından fethedilmiştir. Kaynaklarda Orhan Gazi 1305 yılında yanına Akcakoca, Konuralp, Gazi Abdurrahman gibi alplerini alıp Sakarya'ya geldikleri bir aşikardır. Orhan Gazi yanında tüm bu alpler ve cengaverler ordusuyla burayı fethetmiş oldu. Sonra ne yaptı; işte bu Orhan Camii'yi inşa ettirdi. Hatta bu caminin ihtiyaçlarının karşılanması için kendi malından pekçok toprağı buraya vaddetti. İşte şuanda böyle bir tarihi mirası dirilterek tekrar açmanın mutluluğunu yaşıyoruz." şeklinde konuştu.